Gutt (17) svindlet 84-åring for en million kroner

Oslopolitiet sto klare da 17-åringen skulle få enda mer kontanter for «teppehandel».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 17 år gammel gutt er siktet for grovt bedrageri og varetektsfengslet etter at han ble pågrepet under en pengeoverlevering i Oslo forrige mandag.

Sammen med to andre personer skal han ha lurt en 84 år gammel mann til å gi fra seg totalt én million kroner i kontanter. Alle pengene er forsvunnet.

- Min klient har forklart seg i detalj i retten og erkjenner straffskyld, opplyser 17-åringens forsvarer, advokat Nicolai Bjønness, til Dagbladet.

Betalte for tepper 84-åringen, bosatt i et fasjonabelt villastrøk på Montebello, ble i begynnelsen av november oppringt av en mann som presenterte seg som teppeselger, etter det Dagbladet får opplyst.

Trioen skal da ha fått millionæren til å tro at han kunne tjene på en handel med svært verdifulle gulvtepper, der pengene skulle være henholdsvis «sikkerhet», betaling for tepper eller gjerningsmennenes «provisjon» som mellommenn.

Ved enkelte anledninger skal svindlerne ha fulgt 84-åringen til minibanker, der han tok ut store beløp i både euro og kroner. I løpet av stadig nye avtaler mellom 4. og 22. november vokste den totale utbetalingen til et sjusifret beløp.

Sønn ble mistenksom Det var da offerets sønn fikk høre om den kompliserte teppehandelen at familien slo alarm til politiet.

Da den siktede 17-åringen 28. november ankom et avtalt møte for enda en overlevering av penger fra 84-åringen, ble han i stedet møtt av politifolk som pågrep ham.

Oslo tingrett mente saken var så alvorlig at gutten, til tross for hans lave alder, kunne varetektsfengsles i én uke med brev- og besøksforbud.

«Det dreier seg her om en meget alvorlig bedragerisak hvor siktede på en grov måte har utnyttet en eldre mann på 84 år og i løpet av ca 20 dager fått overlevert av mannen ca 1 000 000 kroner», heter det i kjennelsen.

Million på avveie Alle de tre gjerningspersonene skal være en del av et romfolk-miljø som vekselvis har hatt tilhold i Sverige og Norge. Politiet frykter at de to siste bedragerne har dratt til utlandet med millionutbyttet. 17-åringen har nektet å oppgi identiteten til disse personene, ifølge fengslingskjennelsen.

- Han har forklart at han ikke kan si hvem de andre er, sier advokat Bjønness, som ikke vil kommentere detaljene i saken.

Politiet, som hadde bedt om fire ukers fengsling, anket den korte fengslingsperioden, uten å få medhold. 17-åringens forsvarer mener han burde vært løslatt, men fikk heller ikke gehør hos lagmannsretten.

- Han har erkjent fullt ut, er fortsatt for et barn å regne og har aldri sittet i fengsel tidligere. Jeg vil denne uken anmode politiet på nytt om å løslate ham, sier advokaten.