Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutt (18) drept av to hvithaier

Tre surfekompiser ble hjelpeløse vitner til det grusomme haiangrepet i Australia i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det som skulle vært en hyggedag ved sjøen ble til et mareritt for fire australske tenåringsgutter. En av de fire ble drept i et haiangrep ved West Beach utenfor den sør-australske byen Adelaide i dag tidlig norsk tid.

To digre hvithaier gikk til angrep på 18-åringen, etter at han falt av et surfebrett som ble slept etter en fritidsbåt, melder Associated Press.

- Han falt av surfebrettet, og en hai kom til syne og tok ham. Den rev ham i stykker, sier talsmann Fraser Bell på vegne av sjøredningstjenesten Sea Rescue Squadron.

Ifølge et kvinnelig øyenvitne skal den første haien ha bitt gutten rundt hans venstre arm. Like etter kom den andre hvithaien til syne, og begge rovfiskene gikk løs på 18-åringen. Politi og redningsfolk som kom til stedet utelukker at han kan ha overlevd.

- Han hadde ikke en sjanse, sier Bell ifølge AP.

Så det fra båten

Angrepet skjedde omtrent 250 meter fra land. På stranda ble et stort antall mennesker hjelpeløse vitner til det som skjedde.

Verst var det trolig for 18-åringens tre surfekompiser. To av dem så det hele fra nært hold i båten, men hadde ikke en sjanse til å komme vennen til unnsetning.

HVITHAI:  Denne ble fotografert utenfor Sør-Afrika, som også plages av haiangrep. I dag ble en 18 år gammel surfer angrepet av to hvithai utenfor Australia. Foto: SCANPIX
HVITHAI: Denne ble fotografert utenfor Sør-Afrika, som også plages av haiangrep. I dag ble en 18 år gammel surfer angrepet av to hvithai utenfor Australia. Foto: SCANPIX Vis mer

- De prøvde alt de kunne, men desverre hadde haiene allerede tatt ham, sier Fraser Bell til den australske avisa Sydney Morning Herald.

De tre kameratene - alle 16 år - måtte ha krisehjelp etter opplevelsen.

- Alle tre er i dypt sjokk. Og du kan jo forestille deg hva offerets familie går gjennom nå.

Ingen spor

Redningstjenesten satte umiddelbart i gang et storstilt søk med båt langs hele kystlinja i området, men de har foreløpig ikke funnet spor av verken gutten eller de to hvithaiene. Ifølge Fraser Bell var begge haiene mellom 4,5 og 5 meter lange.

Ifølge politisjef David Lufty i Adelaide vil strendene i området bli stengt mens søket etter de to hvithaiene pågår.

Lufty sier imidlertid ikke hva som vil skje med haiene dersom de blir funnet. Hvithaien er totalfredet.

Flere angrep

Dagens tragiske hendelse er det første fatale haiangrepet i Adelaide siden 1991, da en 19 år gammel student ble drept av en hvithai under dykking ved Aldinga Beach.

Australia er imidlertid et av landene med flest registrerte haiangrep, og det er ikke mer enn fem dager siden det forrige dødsangrepet. Da ble en 38-årig mann drept under harpunfiske ved Great Barrier Reef.

Det er uvanlig at to haier angriper en og samme person, men det skal ha forekommet tidligere. Ifølge et øyenvitne ble en 29-årig surfer angrepet av en hvithai og en bronsehai utenfor Australiaa vestkyst i juli i år, melder AP.

Inntil da har eksperter hevdet at haier trolig ikke jakter sammen med andre artsfrender.

AUSTRALSK HVITHAI: Hvithai er den største og mest fryktede haiarten.
<B>FEM METER HVITHAI: Denne hvithaien havnet i forskernes hender. I dag ble en gutt angrepet av to hvithai utenfor den samme stranda - West Beach i Australia.
Nysgjerrige tar en titt på hvithaien.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media