Gutt (2) døde i «spøkelseshus» i Irland

- Dette er en nasjonal skandale.

«EKSKLUSIVE SPØKELSESHUS»: Tomme og usolgte boliger utenfor landsbyen Keshcarrigan. Under den økonomiske boomen for noen år tilbake forsøkte irske utviklere å bygge titusenvis av hus. Dårlig planlegging og irsk og global resesjonen har resultert i at et stort antall eiendommer står tomme og halvferdige. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / Scanpix
«EKSKLUSIVE SPØKELSESHUS»: Tomme og usolgte boliger utenfor landsbyen Keshcarrigan. Under den økonomiske boomen for noen år tilbake forsøkte irske utviklere å bygge titusenvis av hus. Dårlig planlegging og irsk og global resesjonen har resultert i at et stort antall eiendommer står tomme og halvferdige. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En død toåring i et av Irlands uferdige boligfelt, ofte omtalt «spøkelseshusene», har satt fart på debatten om de tusener av hus som står halvferdige og tomme over hele landet.

To år gamle Liam Keogh skal ha fulgt etter familiens hund gjennom et hull i et nettinggjerde og inn på et område med flere uferdige hus i byen Athlone i Midlands, skriver Daily mail.

Han ble funnet med ansiktet ned i en søledam i nærheten av et åpent avløp og døde noen timer senere på sykehuset.

- Tårene strømmet på da jeg hørte om det, uttalte parlamentsmedlem Michael Ring på Newstalk på nasjonal radio fredag, ifølge New York Times.

- Det er tragisk, det er forferdelig. Regjeringen har ikke noe valg nå, de må gjøre noe med disse spøkelseshusene. Dette er en nasjonal skandale, sa Ring.

UBEBODD: Boligprosjektet Lake View utenfor landsbyen Keshcarrigan. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / Scanpix
UBEBODD: Boligprosjektet Lake View utenfor landsbyen Keshcarrigan. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / Scanpix Vis mer

«Eksklusive spøkelseshus»
Markedsført av eiendomsmeglere som «eksklusiv» er Glenatore-prosjektet der toåringen døde typisk for mange «spøkelseshusene» som finnes over store deler Irland, ofte bygget i utkanten av byer der det nå er lite etterspørsel som følge av den økonomiske utviklingen i Irland de seinere åra.

Glenatore-prosjektet skulle inneholde 66 hus og leiligheter. Til slutt ble det bare 18 bygget, hvorav 13 fortsatt står ledig, og deler av prosjektet er fortsatt en byggeplass.

En rapport fra 2010 anslår at mer enn 2800 slike «spøkelses-prosjekter» med mer enn 33 000 tomme hus, samtidig var ytterligere 10 000 enheter under oppføring. Ifølge nyere rapporter, kan tallet være langt høyere.

Mangel på bank-kreditt betyr at selv villige utviklere ikke har kapital til å fullføre boliger som allerede er påbegynt.

- Må rives Den irske regjeringen bestemte i fjor at de skulle bevilge store summer slik at bygninger og byggeplasser kunne sikres.

Men så langt har bare en brøkdel av midlene faktisk blitt brukt, ifølge Irish Examiner. Dette har ført til beskyldninger om at problemene ikke er tatt på alvor. Mange mener nå at eneste mulighet er å rive de mange «spøkelsehusene».

INNGJERDET: Sikkerhetgjerder omgir boligprosjektet Cnoc An Iuir i landsbyen Drumshanbo. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / Scanpix
INNGJERDET: Sikkerhetgjerder omgir boligprosjektet Cnoc An Iuir i landsbyen Drumshanbo. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / Scanpix Vis mer

- Jeg har ikke hørt noen andre gode forslag om hva vi skal gjøre med disse bygningene, sa Aine Myler, president i den irske takstforeningen, til avisa Independent i 2010.

Krisa Finanskrisa har rammet Irland hardt, landet har over 120 milliarder i gjeld, og er dermed ett av landene i Europa med mest gjeld.

I flere år har det blitt meldt om at unge irer flykter fra landet på grunn av den høy arbeidsledigheten.

I november i fjor viste en undersøkelse at landet hadde en arbeidsledighet på 14,5 prosent, ifølge Irish Times. Til sammenligning var arbeidsledigheten i Norge i desember i fjor på 3,3 prosent ifølge SSB.

- MÅ RIVES: Tomme og usolgte boliger utenfor landsbyen Keshcarrigan. Mange mener nå at eneste mulighet er å rive de mange spøkelsehusene. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / Scanpix
- MÅ RIVES: Tomme og usolgte boliger utenfor landsbyen Keshcarrigan. Mange mener nå at eneste mulighet er å rive de mange spøkelsehusene. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / Scanpix Vis mer