Gutt (4) kvalt i lekeapparat

Under lek i barneparken hektet guttens ytterplagg seg fast i lekeapparatet. 4-åringen ble kvalt og døde seinere av skadene. Ulykken skjedde på guttens fødselsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tragiske ulykken skjedde under lek i Solveien Barnepark på Bekkelaget i Oslo tirsdag. Ulykken skal ha blitt oppdaget raskt. De ansatte i barneparken fikk løsnet gutten, tok hånd om ham og ga ham behandling.

Samtidig ble ambulanse varslet. De var raskt på stedet og kjørte den skadde gutten til Ullevål universitetssykehus. Det er uklart om han var ved bevissthet da han ankom. I går døde han av skadene.

Gutten bodde i nærmiljøet og tragedien rammer hele nabolaget.

Tente lys

I går oppsøkte flere venner og kjente den kommunale barneparken der de la ned blomster og tente lys. Seint i går kveld brant en fakkel foran lekehuset.

Barneparken har tre ansatte som har det daglige tilsynet for cirka 40 barn i alderen 1,5 til 5 år.

FAKTA

Flere barn har i de siste ti åra mistet livet under lek i barnehager.

I 1993 døde ei fem år gammel jente i Fagerstrand barnehage på Nesodden i Akershus. Hun fikk lokket på en leketøykasse av tre over seg.

Seinere samme år døde en tre år gammel gutt av skadene han pådro seg da han falt fra et klatrestativ i Lerdal barnehage i Oslo.

I 1999 mistet en treåring livet da et tau som var knyttet fast i toppen av ei sklie viklet seg rundt halsen på barnet. Ulykken skjedde i en barnehage i Bærum.

De oppholder seg utendørs hele åpningstiden fra klokka 10 til klokka 14.

Bydelsdirektør i Bydel Ekeberg-Bekkelaget Torild Lien Utvik var i går tilstede i parken sammen med ledende sykepleier og oppvekstsjefen i bydelen, og en psykiatrisk sykepleier.

- Ungene er alltid under tilsyn i barneparken. Alle tre ansatte var på jobb. Det er sjelden barna kan være for seg selv, sier Lien Utvik.

- Har det vært tilsynskontroll av lekeapparatene nylig?

- Vi følger alle forskrifter som er gitt om produkter og lekeapparater i barnehager og parker i bydelen.

Møtte barna

Bydelsdirektøren møtte i går voksne og barn i Solveien Barnepark.

- Vi møtte barna, deres foreldre, de ansatte og selvsagt guttens pårørende. Det vil vi også gjøre i dag, sier Utvik. Hun understreker at det viktigste for bydelene nå er å ta vare på og hjelpe de som er rammet av ulykken. Lien Utvik sier hendelsen har sjokkert lokalmiljøet og preget hele gårsdagen.

- Vi skal nå skrive en detaljert rapport om det som skjedde til politiet, som etterforsker saken.

Politiet har sperret av og foretatt tekniske undersøkelser av lekeapparatet og sklia der ulykken skjedde. Saken etterforskes av Manglerud politistasjon i samarbeid med økonomi og miljøavsnittet ved Oslo politidistrikt.

- Alle ulykker der barn dør blir politietterforsket i Norge, og jeg er allerede orientert om saken, sier politiinspektør Merethe Haugli som leder avsnittet.

- Tragisk

Bydelspolitikerne ble også orientert om saken i går.

- Det er tragisk det som har skjedd. Alle medlemmene i bydelsutvalget ble informert om ulykken i går, og våre tanker går til foreldrene, sier bydelsleder Roar Mathiesen til Dagbladet.

Ulykken vil i kommende dager føre til at søkelyset rettes mot bydelen, som driver barneparken, produsenten og importøren av klesplagget som hektet seg fast og selve produsenten av sklia.

- Forskriftene pålegger produsenter av lekeapparater å konstruere apparatene slik at snorer og andre gjenstander ikke skal kunne hekte seg fast i apparatene, sier fagansvarlig Anne-Wenche Eriksen i Direktoratet for brann- og elsikkerhet.

Hun sier at det er naturlig at hennes direktorat nå gransker denne saken nærmere.

- Vi vil be om innsyn i politiets etterforskning, og vi kan også komme til å nedlegge et midlertidig salgsforbud av det aktuelle klesplagget som var involvert i ulykken, sier Eriksen.

Flere av de store klesprodusentene har allerede sluttet å levere barneklær med fastmontert hette og anor etter flere liknende ulykker i Sverige.