<strong> HER STO DEN:</strong>  Representanter for Høegh Eiendom på Solli Plass sjekker den tomme sokkelen i formiddag etter at den ødelagte statuen av krigshelten nå er fjernet og sendt til reparasjon. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
HER STO DEN: Representanter for Høegh Eiendom på Solli Plass sjekker den tomme sokkelen i formiddag etter at den ødelagte statuen av krigshelten nå er fjernet og sendt til reparasjon. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer

Gutt (4) veltet krigshelt

Nå er Kjakan-statuen fjernet og sendt til reparasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mor til en fire år gammel gutt ringte i formiddag til poltiet i Oslo og fortalte at det var hennes sønn som hadde klatret opp på statuen av krigshelten Gunnar Sønsteby på Solli Plass i Oslo.

For andre gang på to uker er bildekunstneren Per Ungs statue av krigshelten Gunnar Kjakan Sønsteby utsatt for hærverk.

Natt til 18. mai ble framhjulet på Kjakans sykkel brukket av og stjålet.

I morges fikk politiet tips om at statuen var veltet.  Nå kan den bli flyttet.

- En unge som klatret - Jeg åpnet butikken 07.30, da var det en unge som klatret på statuen. Neste gang jeg så ut hadde statuen veltet og ungen lå under. Så kom det en mann bort og løftet statuen av ungen, og ungen ble ikke alvorlig skadd.

- Og så ble statuen fjernet etter det, forteller kioskeier Mehdi Shokry til Dagbladet.

På støperi Statuen er nå fjernet og kjørt til et bronsestøperi på Helsfyr for å blir reparert, opplyser kunster Per Ung til Dagbladet.

Gunnar Sønsteby-statuen står innenfor fortauet i Henrik Ibsens gate 100 ved Industriens og eksportens hus - rett ved Solli Plass nær  Slottet.

Vurderer nytt sted - Det var en forbipasserende som varslet politiet evd 08.45-tiden. Og tipset var korrekt. Statuen var revet løs fra sykkel og lå på fortauet, sier operasjonsleder Martin Todnem i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Politiet visste ikkefra start  om det var guttestreker eller andre motiver som ligger bak hærverkene.

 18. MAI:  Slik har Kjakan-statuen stått siden 17. mai-feiringen. I morges ble den funnet veltet av sokkel. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.
18. MAI: Slik har Kjakan-statuen stått siden 17. mai-feiringen. I morges ble den funnet veltet av sokkel. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix. Vis mer

- Vi sperret av området rundt statuen. En representant for grunneier sa til vår patrulje at statuen vil bli fjernet inntil videre, og at det nå vil bli vurdert å finne et nytt sted til den, sier operasjonsleder Todnem.

Det er Høegh Eiendom som eier grunnen der Kjakan-statuen har stått siden den ble avduket.

Overvåkingskameraer Politiet vet ikke når Kjakan-statuen ble veltet av sokkel.

- Det er overvåkingskameraer i området, og etterforskerne vil nå sjekke om det er noen spor der, sier operasjonslederen.

<strong> MINNESTUND:</strong>  Publikum la blomster på statuen etter at krigshelten Gunnar Sønsteby døde i mai 2012. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
MINNESTUND: Publikum la blomster på statuen etter at krigshelten Gunnar Sønsteby døde i mai 2012. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer