Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjoner i USA

Gutt (7) peppersprayet

Politiet etterforskes etter at en sjuåring fikk pepperspray i ansiktet under en demonstrasjon i Seattle.

TÅREGASS: En sju år gammel gutt ble sprayet med pepperspray i ansiktet av politiet i Seattle. Video: Evan Hreha Vis mer

Mando Avery og hans sju år gamle sønn var blant deltakerne på det som skulle være en fredelig demonstrasjon mot rasisme i Seattle i slutten av mai.

Men opplevelsen ble alt fra hyggelig.

Avery har fortalt The Guardian at familien sto og ba utenfor ei kirke da en politibetjent sprayet pepperspray mot dem. Sjuåringen ble truffet i ansiktet.

- Ingen i politiet, som får betalt for å beskytte, valgte å stille opp og hjelpe dette barnet. Jeg forstår ikke hvordan de kan få sove om natta, sier faren til The Guardian.

Ifølge Helsebiblioteket er pepperspray en type tåregass som gir irritasjon på øyne, hud og luftveier. Symptomene kommer umiddelbart og kan vare i alt fra en time til flere dager.

DEMONSTRASJON: Det var under demonstrasjonen i Seattle 30. mai, at gutten skal ha blitt peppersprayet. Helt siden George Floyd ble drept under en pågripelse har det vært heftige demonstrasjoner mot rasisme og politivold. Foto: AFP / NTB scanpix
DEMONSTRASJON: Det var under demonstrasjonen i Seattle 30. mai, at gutten skal ha blitt peppersprayet. Helt siden George Floyd ble drept under en pågripelse har det vært heftige demonstrasjoner mot rasisme og politivold. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Fikk magen til å vrenge seg

Det var lørdag 30. mai at familien reiste for å delta i demonstrasjonen. Avery avviser kritikken om at det ikke var trygt for barn der, og forteller at han så flere familier som skulle delta. Likevel tok det bare 45 minutter før hele ettermiddagen var snudd på hodet - og sønnen var i store smerter.

- Skriket hans fikk magen til å vrenge seg, sier moren Shenelle Williams til avisa.

Hun understreker at hun føler skyld for å ikke ha beskyttet ham bedre, men påpeker også at det var lite hun kunne gjøre for å unngå at det skjedde.

For å hjelpe på irritasjonen i ansiktet helte flere av demonstrantene melk i guttens ansikt og forsøkte å spraye ham med vann.

Familien har nå skaffet seg en advokat og vurderer hva som blir neste steg.

- Vi ville bare gjøre det som er riktig. Våre sønner vil bli menn og døtrene våre vil bli kvinner, og de vil måtte håndtere den samme rasismen som oss. Nok er nok. Black lives matter, sier faren - med en tydelig henvisning til Black Lives Matter-markeringene.

BRÅK: Lørdag er det store demonstrasjoner flere steder i London. Statsminister Boris Johnson går hardt ut mot demonstrantene på begge sider. Video: Ap Vis mer

Filmet - så pågrepet

Guttens reaksjon på peppersprayen ble filmet, og gikk seinere viralt.

Det var Evan Hreha (34) som filmet videoen. Ifølge The Guardian konfronterte han også politibetjenten de mener brukte sprayen om at filmen kom til å bli lagt ut på sosiale medier.

Hreha, som er hvit i huden, skal seinere ha blitt pågrepet og tilbrakt to dager i arresten.

Ifølge Hreha skal politiet som pågrep ham en uke etter den aktuelle demonstrasjonen ha hevdet at han hadde siktet en laser mot en politibetjent under en annen demonstrasjon.

Han forteller at sju betjenter omringet han da han hjalp en venn med å dele ut pølser til demonstranter. Selv nekter han for å ha lyst med noen laser. Advokaten hans, Talitha Hazelton, sier til The Guardian at det ikke er tatt ut noen siktelse i saken - og at det ikke finnes dokumentasjon på at han har gjort det politiet hevder.

Hreha mistenker at videoen er årsaken til pågripelsen.

Etterforskes

The Guardian har vært i kontakt med politiet i Seattle, som henviser videre til Seattle-avdelingen for The Office of Police Accountability (OPA) - som har likheter med Spesialenheten for politisaker i Norge. OPA kjente ikke til om det var kommet noen klage på pågripelsen av Hreha.

OPA, som etterforsker klager mot politiet, bekrefter imidlertid at «en sak der et barn ble peppersprayet» er under etterforskning - uten å gi noen ytterligere detaljer.

Bruk av pepperspray er nå gjort ulovlig i 30 dager. Ifølge OPA var det kommet inn 12 000 klager mot politiet etter den første uka med demonstrasjoner i Seattle. De fleste av dem skal ha omhandlet episoden med sjuåringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!