- Gutt pisket med ledning over ryggen - sendt tilbake til foreldrene

- Minner om foreldrevern, sier ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torkild Aas, som jobber ved sosialpediatrisk avdeling på Ullevål universitetssykehus, mener Barnevernet sender barn som helt tydelig har blitt mishandlet, hjem til samme mishandling. Det melder P4.

Han har flere eksempler fra de seneste årene der han har konkludert med mishandling, men hvor barna likevel sendes hjem. For eksempel de to guttene med tydelige mishandlingskader, der den ene fortalte at han hadde blitt pisket med ledning over ryggen.

Lillebroren forklarte at han hadde blitt skadet da han falt ned fra et tre. Aas sier skadene var entydige, og han var ikke i tvil om hva guttene hadde blitt utsatt for. Likevel ble begge to sendt hjem.

- Det er helt uforståelig og minner om foreldrevern, sier Aas om både saken til de to brødrene, og andre lignende saker. Han forteller til P4 Nyhetene at det ikke er ofte han opplever dette, men at han har sett det både i fjor og tidligere år.

- Må ut Aas sier at han ofte ser at barnevernet velger å sette inn ressurser i hjem hvor det mistenkes at barna mishandles eller lider under omsorgssvikt. Han mener barna må ut av slike hjem, og at det heller får være slik at det så settes inn ressurser mot hjemmet i etterkant.

Kari Rostad, som er seniorrådgiver på Barnehuset på Hamar, sier det er et svik mot barna fra myndighetenes side dersom barn sendes hjem, til tross for at man vet at barn lider i hjemmet.

Hun sier selv at hun har vært i diskusjoner med barnevernet om barn skal sendes hjem eller ikke, etter avhør på Barnehuset.

Kari Rostad understreker også at det ikke er noen grunn til å tro at barn lyver dersom de forteller om vold eller overgrep.