Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutta bør vaksineres

FHI rådes til å innføre HPV-vaksine også til gutter.

Også for gutter: En ekspertgruppe anbefales at HPV-vaksinen innføres også til gutter. HPV er kjent årsak til livmorhalskreft, men virusene kan også gi annen type kreft, og kjønnsvorter. Foto: NTB / Scanpix
Også for gutter: En ekspertgruppe anbefales at HPV-vaksinen innføres også til gutter. HPV er kjent årsak til livmorhalskreft, men virusene kan også gi annen type kreft, og kjønnsvorter. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor nedsatte Folkehelseinstituttet (FHI) en ekspertgruppe som skulle se på om HPV-vaksinen også skal innføres for gutter i barnevaksinasjonsprogrammet. Denne uka leverte ekspertgruppa rapporten til sin oppdragsgiver.

Rådet ekspertene gir er at også gutter bør vaksineres mot HPV.

Det var Dagens medisin som først omtalte den ferske ekspert-rapporten.

Kan bli innført I 2009 ble HPV-vaksinen en del av barnevaksinasjonsprogrammet, som en vaksine til jenter i 7.klassetrinn. 70 prosent av tilfellene med livmorhalskreft har sin bakgrunn i en infeksjon fra det seksuelt overførbare viruset HPV (Humant papillomavirus). HPV-infeksjon er den eneste kjente årsak til livmorhalskreft. Nest etter brystkreft er livmorhalskreft den vanligste kreftformen som rammer kvinner.

-Vi leverer vår anbefaling til departementet denne eller neste uke, sier Britt Wolden, avdelingsdirektør for vaksineavdelingen i FHI til Dagbladet.

Hva denne anbefalingen vil bli, og om de vil følge rådet de ba om av ekspertgruppa, kan hun ikke røpe ennå. Rapporten er ikke offentlig før innstillingen til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) er levert. HOD bestemmer hvilke vaksiner som skal innføres i barnevaksinasjonsprogrammet.

Hva er utfordringene ved å innføre vaksinen til gutter?

- Vi må se om det er nok data som tilsier at vaksinen har god effekt og dette må settes opp mot kostnadene ved å innføre vaksinen til gutter, sier Wolden.

Gutter får også HPV-infeksjon - Et overordnet spørsmål er hvorfor jenter, og ikke gutter skal tilbys vaksinen. Begge kjønn utsettes for HPV-infeksjon og begge kjønn kan få kreft. Gutter kan smitte jenter, og de kan få annen type kreft, sier Wolden.

HPV kan også føre til kjønnsvorter, og gutter kan være bærere av viruset som kan gi livmorhalskreft for deres kvinnelige sexpartnere. 90 prosent av kjønnsvortene er forårsaket av HPV. Virusinfeksjonen kan også gi kreft i endetarmen, i munnhule og i svelg.

- Effekten av vaksine er avhengig av at vaksinasjonsdekningen er tilstrekkelig høy, sier Wolden.

HPV er en gruppe av 120 ulike virus og det er en svært vanlig seksuelt overførbar infeksjon. De fleste blir smittet i løpet av livet.

HPV-vaksinen har skapt debatt om mulige bivirkninger.

Et kostnadsspørsmål Kostnadene ved vaksinen vil være med på å bestemme om den innføres.

- Hvor kostnadseffektivt det vil være, er avhengig av vaksineprisen. Målet er å få det så rimelig som mulig og vi legger vaksiner til barnevaksinasjonsprogrammet ut på anbud, sier Wolden.

Om vaksinen innføres for gutter, vil det ta noe tid før det trer i kraft. Vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet finansieres gjennom statsbudsjettet.

Regjeringen vedtok i fjor et opphentingsprogram, der jenter fra 21 til 25 år skulle få tilbud om HPV-vaksine. Tilbudet gjelder fra høsten 2016.

Avdelingsdirektør: Britt Wolden, FHI
Avdelingsdirektør: Britt Wolden, FHI Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media