Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutta grådigere enn jentene

Mannlige studenter har mer penger enn sine studievenninner, og de har også større forventninger til å få en feit lønn når de kommer ut i arbeidslivet. - Dette gjenspeiler virkeligheten i hele samfunnet, mener likestillingsombud Anne Lise Ryel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selv med samme studiebakgrunn kommer en mann til å tjene mer penger enn en kvinne gjennom et helt liv. Menn har også større forventninger til seg selv, sier Ryel.

Flere undersøkelser dokumenterer nå hvordan de mange hundre tusen studentene i Norge opplever studiehverdagen og framtida.
En fersk rapport fra Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU) - som er offentliggjort i studentavisa Universitas - viser at de mannlige studentene har 4000 kroner mer til rådighet per semester enn kvinnene. De tar opp like mye lån, men tjener rundt 2000 kroner mer i semesteret. I tillegg får de 2000 kroner fra andre kilder, som foreldre.

- De mannlige studentene jobber litt mer enn kvinnene, men det er egentlig vanskelig å si hvorfor menn har mer penger, sier forsker Lisbet Berg. Hun har vært ansvarlig for rapporten, som er gjort på oppdrag fra Lånekassen.

Mindre bekymret

41 prosent av den mannlige delen av studentmassen regner med en godt betalt jobb når de er ferdig med studiet. Bare 27 prosent av jentene tror det samme. Mannlige studenter bekymrer seg også mindre for tilbakebetaling av studielånet.

- Hovedforskjellene skyldes først og fremst kulturelle og historiske forskjeller. Gutta er faktisk mer vant til å tjene mer penger enn jentene, og de er stort sett mindre bekymret enn jenter på alle områder, sier professor i psykologi, Jon Martin Sundet ved Universitetet i Oslo.

- Det er heller ikke rart at menn tror de kommer til å tjene mer. Det henger blant annet sammen med hvordan menn og kvinner betrakter egne prestasjoner. Når ei jente gjør det bra, sier hun det er flaks, mens gutta mener de fortjener det, sier han.

Personer som studerer i Oslo, men som kommer fra andre steder i landet, låner mer penger fra Lånekassen. De er derimot raskere ferdig med studiet, og kommer raskere ut i arbeidslivet.

- I og med at menn generelt tjener bedre enn kvinner, er jeg ikke overrasket over at studentene har disse holdningene. Menn velger en utdanning som fører dem inn i såkalte mannsdominerte yrker, og disse er også bedre betalt. Menn har også generelt større forventninger til seg selv, sier Anne Lise Ryel.

Likestillingsombudet mener at ett av jobbkriteriene for menn er å tjene godt.

En annen rapport fra NIFU viser at kvinner i større grad enn menn havner i det offentlige. Dermed blir kvinnene tapere også i denne lønnskampen.

Statistikkene underbygger også likestillingsombudets uttalelser: Skattestatistikken fra 1990- 1995 forteller at blant dem med en årsinntekt på over 300000 kroner, er bare 12 prosent kvinner.

Fritidsaktiviteter

Utdanningsvalget har også sammenheng med fritidsaktivitetene du har, viser en hovedfagsoppgave i sosiologi, som er gjort blant 3000 ungdommer mellom 18 og 20 år.

Blant annet er de som vil ta høyskoleutdanning ikke så opptatt av finkultur. De tar heller en tur på byen, kino eller kafé. De som vil inn på universitetet er derimot mer interessert i teatre og museer. I tillegg er disse mer politisk aktive.

Hele Norges coronakart