Gutta hacket seg til seier

Fullastet med koffeinsjokolade og te satte sju programmerere seg fore å bli de første i verden til å lage en ny nettleser, basert på Netscape. Det tok gjengen bare fem døgn å lage en ny versjon av Netscape. Dermed var seieren sikret!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kan sammenliknes med at noen fant opp et verktøy som gjorde det mulig å lage en oljeplattform på to uker, i stedet for to år, sier direktør i Troll Tech, Haavard Nord.

Nettleseren er programmet som gjør det mulig å finne fram på Internett. Netscape og Microsoft Explorer er de to store på feltet.
31. januar slapp Netscape kildekoden sin på Internett. Da var gjengen i Troll Tech allerede klare til å sette i gang prestisjeracet som skulle demonstrere for dataverdenen det de selv er helt sikre på: At akkurat deres verktøy er det beste og raskeste i verden. Verktøyet Troll Tech har utviklet kalles Qt, og er kjøpt inn av flere store kunder, i Norge og utlandet. I tillegg til de fem ingeniørene i Troll Tech satte to frie programmerere fra Tyskland seg i bilen med retning Norge og Troll Tech. Lastet med koffeinsjokolade og T-skjorter med seiersbudskapet. For sikkerhets skyld. Hvor mange andre programmerere rundt om i verden som gikk i gang med samme prosjektet, vet ingen. Men ingeniørene i Troll Tech er ikke i tvil om at det var mange.

- Konkurranseelementet var viktig. Veldig viktig, sier daglig leder, Haavard Nord.

Fjellklatrere

Mandag morgen var de sju unge mennene i gang. De svettet og klaget helt fram til torsdag klokka ni. Da var de i ferd med å gi opp. Men torsdag kveld klokka ti på 11 fikk de gjennombruddet. Mandag gikk de ut på nettet og konstaterte seieren. De laget en ny versjon, og ifølge dem selv, en bedre nettleser enn Netscape selv.

- Nå vet vi hvordan fjellklatrere har det når de ser den veggen som møter dem. Fjellet var kodene vi måtte sette oss inn i. Det var enormt, forteller senioringeniør, Paul Olav Tvete.
- Men hvorfor slapp Netscape kildekoden sin?

- De trenger det puffet frie programmerere kan gi dem. Den versjonen vi lager ligger på Internett og kan lastes ned av hvem som helst. Nå håper vi andre utvikler det videre, sier Haavard Nord, som ikke har noe imot å gi Netscape et puff i konkurransen med Microsoft.

- Og hva er deres utbytte av å svette i fem døgn og legge resultatet ut til fri avbenyttelse på Internett?

- Prestisjen! Det er mye prestisje i denne bransjen. For oss er dette et jippo, men det er et jippo som viser dataverdenen at vårt verktøy er så raskt og fleksibelt som vi har hevdet, sier Haavard Nord.

Hacking

De fem som var til stede da Dagbladet besøkte Troll Tech, gikk alle rundt med seiers-T-skjorta I Survived The Qt Scape Hack.

- Handler dette om hacking?

- Ja. Den opprinnelige betydningen av ordet hacking er å klare en stor oppgave på kort tid. Så dette er definitivt hacking, sier Paul Olav Tvete.

<B>SOM TINDEBESTIGERE:</B> - Nå vet vi hvordan fjellklatere har det!, jubler Warwick Allison, Paul Olav Tvete, Arnt Gulbrandsen, Eirik Eng og Haavard Nord etter å ha vunnet verdensmesterskapet blant programmerere med nytt søkerverktøy.