-Gutta har en jævlig evne til å ville vinne

LILLESTRØM (Dagbladet): Gamle Lillestrøm-stjerner er ikke i tvil om hvorfor dagens LSK-lag ligger på andreplass på tabellen: - Trener Arne Erlandsen har har fått den gamle LSK-ånden og vinnerkulturen tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet samlet de tidligere LSK-stjernene Erik Soler (39), Kjetil Osvold (38) og Tore Kordahl (49) til en prat med tidligere lagkamerat og nåværende trener Arne Erlandsen (39).

Felles for kvartetten er at de var profiler på LSK-utgaver som på '70 og '80-tallet var blant de aller beste i Norge - med rutinerte landslagsspillere i alle ledd.Til sammen har de 725 A-kamper i LSK-trøya. Alle er serie- og cupmestere for kanarifuglene.

Årets overraskelse

Lillestrøm har ikke vunnet serien siden 1989, til tross for at klubben har hatt gode og dyre staller også på 90-tallet.

De vinner neppe i år heller. Men at de LSK ligger på andreplass på tabellen er for de fleste en like stor overraskelse som det er en selvfølge at Rosenborg leder.

Klubben har solgt alle stjernene sine og begynt på nytt. Trenerduoen Arne Erlandsen og Hallvar Thoresen har formet unge, uerfarne gutter til mannfolk på rekordtid.

- Jævla evne til å vinne

Kordahl: Dagens mannskap har den samme innstillingen til å blø for klubben som vi hadde. Hvis en spiller har en dårlig dag, så tar de andre litt ekstra i for å kompensere.

Soler: Dagens LSK-mannskap minner meg mye om de utgavene vi spilte på: De har en jævla evne til å ville vinne. Det tror jeg Erlandsen har klart å overføre til spillerne. Dette er jo ting han opplevde selv som spiller. Han og Thoresen har vært flinke til å få til et sterkt kollektiv.

Utvikler profiler

Erlandsen rødmer nesten av all rosen.

- Der nevner Soler det helt vesentlige. Det er kollektivet som utvikler gode enkeltspillere og profiler. Ingen kan si at ikke Runar Kristinsson og Heidar Helgusson er profiler i Tippeligaen i dag.

- LSK har ikke råd til å konkurrere på økonomi. Vi kan ikke kjøpe de beste og dyreste spillerne lenger. Derfor må vi være bedre på andre områder, vi må utvikle spillere selv. Den beste reklamen LSK kan få er at unge lovende spillere trives på Åråsen.

To års arbeid

Osvold: LSK har skapt en kultur gjennom 25 år i den øverste divisjonen. Det er en trygghet som betyr mye i dag.

Den tidligere toppdommeren Ivar Frediksen kommer ivrig ut på gressmatta på Åråsen.

- LSK-spillerne er mer glad i hverandre i dag enn noen gang før. Det er der den store hemmeligheten ligger. Og det er trenerduoens fortjeneste, sier han.

Ny storhetstid?

- Er LSK nå i starten på noe som kan bli en ny storhetstid?

Soler: - Ja, men da er det helt avgjørende at klubben fortsetter å utvikle egne spillere. Da er det viktig å ha Hallvar Thoresen på plass. Han er et fenomen som kan trekke talenter til klubben.

- Her kan de utvikle seg i fred og ro. Ingen blir gigastjerner her, selv om det går bra. I Bergen er det mye enklere å ødelegge talentfulle spillere. Der tar hele byen av om det går litt bra i en periode. Det kan være vanskelig for en unge spiller å takle.