Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutta i City

Menn i Londons finansdistrikt har nå bikket 100 000 pund i snittlønn. Over det dobbelte av sine kvinnelige kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Cynthia Carroll (49) ble i forrige uke utnevnt til toppsjef i verdens tredje største gruveselskap. Kvinnen fra Philadelphia stort sett den eneste flekken på slipset i verdens nest viktigste finanssenter. IT-sprekken og 9/11-kollapsen er glemt. Nå går det til himmels - og det er ikke bare på første klasse. Det er også på fineste restaurantbord og på første rad på «herreklubbene». Tall fra Office for National Statistics viser at gjennomsnittslønna i fjor for første gang i historien brøt den magiske sekssifrede barrieren. 104 622 pund - småpene 1 304 008 norske kroner - fordelt på de 134 000 mennene som jobber i «Square mile», som det også kalles. 21 prosent lønnsøkning fra året før. For damene er det en annen dans. Snittlønna deres var i underkant av halvparten. 51 008 pund eller vel 635 000 kroner. En lønnsøkning på fattige to prosent.

2006 BLIR ENDA BEDRE. City har opplevd en bonusfest som ikke likner noen ting de siste månedene. 10 milliarder pund er utbetalt. Derfor tar det meg ikke mer enn en telefon til min mann i området før jeg får høre historier om sjefer fra Goldman Sachs - gullkalv nr. 1 - som drar på fasjonable Petrus i Knightsbridge og svir av 35 000 pund på en lunsj. Eller den relativt ferske mekleren som leverte tilbake en rødvinsflaske til 6 000 pund - på samme plass - fordi «han følte» den var korka. Eller den om fredagskveldregninga på 3 000 pund fra lettkledde Stringfellow.Så har de fortjent denne lønna? Tja. Arbeidsdagene varer stort sett 12-16 timer seks dager i uka, kanskje sju. Og regnestykket inkluderer også partnerne i storbankene Credit Suisse, Morgan Stanley, UBS, Deutsche Bank og Goldman Sachs som har en årslønn på 20-30-40, for ikke å si 80, millioner pund hver.Så får det kanskje være at de har forlest seg på bare halve Adam Smith. Sosialøkonomiens far skrev jo at mennesker som forfølger sin egeninteresse i et marked vil gagne samfunnet. Den andre halvdelen av Smith. Den om han som advarte «handel gjør at mennesket mister sitt vågemot» er vel neppe trykket opp på de nye 20-pundsedlene med den gamle skottens portrett.

ET STØRRE PROBLEM er det å forklare hvorfor gutta tjener over dobbelt så mye som jentene. Mye kan forklares med at langt flere kvinner er i bakre rekke som sekretærer, på regnskap og i personalavdelinger. Mens 50 prosent av avgangsstudentene i bedriftsledelse er kvinner, blir bare 15 prosent av dem sjefer. Antall kvinnelige styremedlemmer i Storbritannias 100 største bedrifter er 12. I fjor var de 20. Og Cynthia Carroll, som tjener 900 000 pund pluss i året, er en av bare tre kvinnelige toppsjefer. Overfor Telegraph nekter hun også for at hun er arbeidsnarkoman. - Vi har tre jenter og en gutt i alderen 7 til 13. Selvfølgelig er det ikke bare jobb, sier Carroll. Så der røyk vel den bonusen.