Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutta i grått

Kleskoden på årets uoffisielle toppmøte blant lederne i de fleste tidligere Sovjet-republikker er grått. Tilfeldig? Neppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Noen må ha snakket sammen. For først så kom altså verten Vladimir Putin, i grå dress og hvit, åpen skjorte. Så kom Europas siste fullblods diktator, Hviterusslands Aleksandr Lukasjenko, også han i grå dress og hvit skjorte. Og så kom jammen disse trakters Comeback Kid, Ukrainas juksemaker fra presidentvalget i 2004, Aleksandr Janokuvitsj, som nå igjen har blitt statsminister, i grå dress og hvit skjorte.

OG SÅ KOM den ene etter den andre av statsoverhoder og statsministrer fra tidligere Sovjet-republikker til den russiske presidentens sommerparadis i Sotsji ved Svartehavet. Og ved siden av å ha et litt rufsete forhold til begrepet demokrati, slik det er kjent fra faglitteraturen og slik vi kjenner det fra historien, så hadde de altså dette pussige fellestrekket - grå dress, og hvit skjorte med åpen snipp. Lett uniformert, men likevel - tilsynelatende - lett og ledig.

DET ER ALTSÅ eksponentene for det styrte demokrati som møtes i vakre Sotsji denne uka - i grå dress og hvit, åpen skjorte. Ved siden av Lukasjenko som vant det hviterussiske valget i vår med 89 prosent av stemmene, sto Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev. Han danker forsåvidt ut Lukasjenko, siden han vant sitt eget presidentvalg i desember i fjor med over 90 prosent av stemmene. Og der var jammen også Usbekistans president Islam Karimov, som ikke har holdt valg på lenge, men i stedet valgte å utvide presidentperioden med to år i en «styrt» folkeavstemning i 2004. Han stiller til «valg» først neste år.

OG KANSKJE var det ikke helt tilfeldig at Ukrainas statsminister Viktor Janukovitsj\' dress skilte seg litt ut og var i en mer blåaktig tone. Kan det være fordi juksemakeren fra presidentvalget i 2004, da han ble kastet i den oransje revolusjonen, tross alt har kommet tilbake etter et åpent og rettferdig valg? Hans parti vant tross alt 34 prosent av stemmene på ærlig vis i det ukrainske parlamentsvalget i mars.

ENERGISAMARBEID og ønsket om en felles holdning til disse landenes ønsker om å bli med i Verdens handelsorganisasjon, WTO, står øverst på dagsorden i Sotsji, og skal gi møtet substans. Begge temaene er aller øverst på president Putins politiske dagsorden, og preget møtene i går. Og både når det gjelder energi og handelspolitikk er det Moskva som trekker i trådene.

PUTIN TREKKER altså i trådene både når det gjelder politisk substans og kleskoder. Men det er kanskje ikke så rart, fordi Putin har støttet naboer som ifølge OSSE og andre har manipulert valg i mange naboland. I Sotsji fikk det også et billedlig uttrykk - i grått.