Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutta mot røyken

Morten Harket og Ole Klemetsen er det nye radarparet som skal få tusenvis av nordmenn til å slutte å røyke. Kjendisene står i bresjen for en ny antirøykespray som lanseres i dag. Kreftforeningen er skeptisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når vi vet at 70 prosent av røykerne i Norge ønsker å slutte, gir dette rom for spekulanter som ønsker å tjene lettvinte penger. Mange av produktene som er blitt lansert, har ikke holdt mål, sier Kalle Lund, leder for forebyggende seksjon i Den Norske Kreftforening.

Kreftforeningen kjenner ikke til det nye middelet og vil derfor verken fordømme eller rose det.

En del av inntektene fra salget av den nye antirøykesprayen skal gå til et fond som skal støtte forskningsprosjekter og informasjonsarbeid. Arbeidet skal rettes spesielt mot barn og ungdom.

Både Harket og Klemetsen har takket ja til å sitte i styret i fondet. Produsenten av sprayen, Gum Tech, forsikrer at verken Harket eller Klemetsen får penger for denne jobben.

Kjempemarked

At Gum Techs mål er å sikre seg noen av de titalls millioner kronene nordmenn årlig ofrer for å kvitte seg med sin dårlige samvittighet, røyken, er det ingen tvil om. Mellom 65 og 70 millioner kroner bruker vi på røykeplaster og nikotintyggegummi hvert år. 25 prosent av landets 1,2 millioner røykere prøver årlig å stumpe røyken for godt.

- Tanken om å la en del av inntektene fra salget gå til forskning og opplysningsarbeid er god. Vi må likevel huske på at det i dag finnes et utall aktører på antirøykemarkedet, og motivet deres er først og fremst å tjene penger, sier Lund.

Skepsis

Han tror likevel at Harkets og Klemetsens engasjement vil ha en positiv effekt på ungdommen.

Også direktør Liv Urdal i Statens Tobakkskaderåd mener det er viktig å ha en viss skepsis til nye produkter som dukker opp på markedet.

Lund er i tillegg skeptisk til at den nye sprayen er nikotinfri.

- All forskning dokumenterer at preparater med et visst innhold nikotin fjerner røyksuget mest effektivt, hevder Lund.

Liten studie

Det nye middelet er et rent urtepreparat som skal sprayes inn i munnhulen, under tungen inntil 10 ganger daglig etter behov. Fordi middelet ikke er klassifisert som et legemiddel, får du kjøpt det i dagligvareforretninger, på bensinstasjoner, i kiosker og på apotek. Middelet er prøvd ut på 72 personer over 20 år i en liten pilotstudie. 78 prosent anga redusert røykesug. Og på D-dagen, da testpersonene skulle stumpe røyken for godt, hadde 42 av dem gjort alvor av det. Om røykekutterne har begynt igjen, vet man imidlertid ingenting om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!