Gutta på skauen vil ha AG3 hjemme

LANGT INNE I SKOGEN (Dagbladet): HV-gutta i skogen advarer politikerne mot å vedta en lov som kan svekke Heimevernets beredskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krever strengere våpensikring

- Vi snakker om Heimevernets egenart, sier Jon Anders Haugland fra Bø og Arne Johan Evensen fra Nøtterøy.

Inne i skogen i området rundt Heistadmoen militærleir sitter de 27 deltakerne i Grunnkurs lederskap og registrerer at politikerne vil ha skjerpet kontroll av heimevernsvåpen.

De fleste HV-gutta fra Telemark Heimevernsdistrikt 03 rister på hodet.

- Det spesielle med Heimevernet er at vi er raskt operative i nærmiljøet, mye takket være det faktum at vi oppbevarer alt utstyr hjemme, sier Haugland og Evensen - og får nikkende støtte fra flere på kurset.

Strenge regler

Haugland, Evensen og de andre HV-mannskapene har alle et AG3-gevær hjemme. Om lag 70000 HV-soldater har i dag halvautomatiske AG3-geværer hjemme. Men oppbevaringsreglene er strenge. Avtrykkingsmekanismen, børsa og ammunisjonen skal oppbevares forskjellige steder i huset, og med ujevne mellomrom blir det foretatt stikkprøver. Dermed - mener Heimevernet - er det en stor sikkerhet for at AG3-en ikke kan stjeles eller brukes.

- Vi kan aldri gardere oss mot episoder vi har opplevd de siste dagene. Det kan ingen grupper i samfunnet gjøre. Vi skal ha en regulert våpenlov, men man bør begynne med noe annet enn å fjerne HV-våpnene fra de private hjem, mener gutta i skogen.

- Under en krisesituasjon handler det om å være operativ. Dersom loven skjerpes, vil våpenutleveringen ta verdifull tid, mener Arne Johan Evensen.

Kan redde naboer

For de tøffe gutta er geværet et statussymbol. For HV-gutta i skogen kan AG3-en redde familien og naboene dersom det blir krig.

- Vi må ha strenge sikkerhetsregler. Men husk det finnes flere hundre tusen våpen i de private hjem. Heimevernets mannskaper har våpen hjemme i tilfelle krise. Det er et faktum politikerne bør ha i bakhodet før de begynner å lovregulere, mener HV-gutta.