Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutta som styrer Norge

Jørgen Hårek Kosmo og Trond Giske er denne uka de eneste statsrådene på jobb. Men de har nesten ingenting å gjøre. Befridd for slips og presserende oppgaver stakk de derfor i arbeidstida på gamle Justisen. For å snakke om ambisjoner, øl og de viktige tingene i livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mmmmm, sier Trond Giske og ser rundt i lokalet som i årevis har vært AUF-ernes stamsted.

- Her finansierte jeg en halv stilling i mange år, gliser landets fungerende visestatsminister.

Men verken han eller Jørgen Kosmo ville bruke mye penger i går. Det var midt på dagen, og statsrådene ville helst ha brus. Men de ga seg da Dagbladet hevdet det ville virke lite troverdig om to av regjeringens gladeste gutter gikk på brun kafé uten å ha noe brunt i glasset.

- Er det ikke Odd Børretzen som sier at alkoholfritt øl er som VM på ski uten ski? spør Giske, og ser på flaska med Munkholm som står foran ham.

- Men det er jo helt riktig, sier fungerende statsminister Jørgen Kosmo.

- Uante muligheter

Som Norges fungerende regjering synes de to vel også det var nødvendig å vise at de tar det «nødvendige ansvar», selv om de verken har særlig mye å gjøre eller uinnskrenket makt.

- Men det er alltid noen papirer som skal underskrives. I dag har jeg skrevet under på utnevnelsesdokumenter for veterinærer. Så det er uante muligheter som byr seg nå om sommeren, sier Kosmo.

- Du må gjerne bli forkjølet eller ta en avspaseringsdag, Jørgen, ler Giske og øyner muligheten til å bli statsminister for én dag etter bare fire måneder i regjeringen.

- Trond har framtida foran seg hvis han ter seg vel, sier regjeringens tredje eldste statsråd og er plutselig alvorlig.

- Hvis jeg holder meg unna drikk og spill, smiler yngstemann i Stoltenbergs flokk.

- Han må holde kontroll på sine ambisjoner. Det å være i politikken er ikke en kontinuerlig opptur. Den dagen kommer da også han må ned i Stortinget igjen og jobbe i en komité. Det er stor forskjell på den jobben og det å være statsråd.

- Jeg ser på dette som en nådetid man må gjøre mest mulig ut av, sier unge Giske.

Snillhetskommisjon

- Hva ville dere gjort dersom posisjonene dere har denne uka hadde gitt dere uinnskrenket makt?

- Det måtte være å få folk til å bli snillere med hverandre. Men det er jo ikke noe en kan gjøre noe med som politiker, sier Kosmo.

- Du kunne jo sette ned en snillhetskommisjon, sier Giske.

- Synes du ikke folk er snille her i landet, Kosmo?

- Nei, se deg rundt! Folk bryter seg inn hos gamle damer og banker dem opp. Det er jo vanvittig. Men sånn rent politisk skulle jeg ønske vi hadde nok leger og sykepleiere så vi kunne få bedre helsetjenester, sier statsråden som har tatt på seg ansvaret for å fornye offentlig sektor.

Mer enn politikk

- Jeg skulle sørget for at det ikke fantes en eneste skole som elevene grudde seg for å gå til på grunn av mobbing, svarer Giske.

- Det er ikke alle ting her i livet det finnes politiske løsninger på. Folk må i større grad ta ansvar selv, sier Kosmo.

- Vi skal sørge for å ordne opp i de grunnleggende velferdsordningene. De viktigste delene av livet tror jeg folk vet å finne ut selv. De viktigste tingene kan ikke politikere gjøre noe med, sier Giske.

- Hva er de viktigste tingene i livet?

- At familien har det bra. Jeg har vært gift i 33 år og er veldig godt fornøyd, sier Kosmo.

- For meg er det vel kjæresten og den nærmeste familien, sier Giske.

- Men som statsråder bruker dere vel mesteparten av tida...

- ...på helt andre ting, avbryter Kosmo med et flir.

- Men det å gjøre en god jobb er også viktig, sier Giske.

FERIEMINISTRENE: - Jørgen Hårek Kosmo og Trond Giske drikker Munkholm - muligens til ære for fotografen - og storkoser seg som henholdsvis statsminister og visestatsminister..
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media