Gutta som tapte 813.000.000.000 kroner

Å være på lista over de 20 mesttapende aksjeeierne har kostet i gjennomsnitt 41 milliarder norske kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lista over de som har tapt mest på it-krakket de siste 18 månedene består stort sett av grunnleggere av selskap som for ikke lenge siden hadde svært gode framtidsutsikter. Men fallet på aksjemarkedet har brent vekk enorme summer, melder Dagens Næringsliv.

Øverst på lista troner grunnlegger og toppsjef Michael J. Saylor i programvareselskapet MicroStrategy. Saylor bør ikke sove godt for tiden. Han skal ha tapt 127 milliarder kroner (13,5 milliarder dollar) på nedturen.

Han har allerede tatt konsekvensen av en mer slunken lommebok, og har utsatt planene om å bygge et Versailles-lignende slott utenfor Washington. For et år siden fortalte han til magasinet The New Yorker: «Jeg bare håper at jeg slipper å stå opp en dag og se meg selv i speilet og si: Du hadde 15 milliarder dollar og du sølte alt bort. Der er han fyren som skylte 15 milliarder dollar ned i dass», i følge Dagens næringsliv.

Fortsatt har han 1,5 milliarder dollar å skylle ned før han slipper å se seg selv i speilet.

Nummer to på lista er fjorårets «Årets mann» i ukemagasinet Time, toppsjef Jeffrey Bezos i Amazon.com. Han har fått sin formue redusert med 101 milliarder kroner, og sitter igjen med bare 15,8 milliarder kroner.

Grunnleggerne av Yahoo sliter også med store tap. Nummer tre på lista er David Filo, og han har tapt 97 milliarder kroner. Også partneren Jerry Yang har brent vekk store summer, men ikke nok til å havne på topp tjue-lista over aksjetaperne.

Alt i alt har de tjue fremadstormende gutta ødslet bort 813 milliarder kroner - 86,7 milliarder dollar - det tilsvarer nesten to norske statsbudsjett!

Foreløpig er det lite som tyder på at nedturen skal snu. I går rystet Nokia med å nedjustere forventet framtidig fortjeneste, og meldingen førte til store kursfall verden over. Aksjeeierne i Nokia fikk verdien av aksjen redusert med 20 prosent i løpet av en dag.

Lista er utarbeidet av Thompson Financial og Bloomberg, og er gjengitt i magasinet Fortune. Undersøkelsen tar for seg de største aksjeeierne i de største teknologiselskapene som ble børsnotert 9. august 1995 - samme dag som Netscape ble børsnotert.

1. Michael J. Saylor (MicroStrategy) 127 milliarder

2. Jeffrey Bezos (Amazon.com) 101 milliarder

3. David Filo (Yahoo) 97 milliarder

4. Naveen Jain (InfoSpace) 95 milliarder

5. Jay Walker (Priceline.com) 71 milliarder

6. Pierre Omydyar (eBay) 47 milliarder

7. Pehong Chen (BroadVision) 46 milliarder

8. Robert Glaser (RealNetworks) 41 milliarder

9. Keith Krach (Ariba) 27 milliarder

10. William Kaiser (Red Hat) 23 milliarder

11. Daniel Levin (Akamai Technologies) 22 milliarder

12. Walter Buckley III (Internet Capital Group) 21 milliarder

13. Dale Skeen (Vitria Technologies) 19 milliarder

14. Victor Shear (InterTrust Technologies) 14 milliarder

15. Michael Robertson (MP3.com) 13 milliarder

16. Monte Zweben (Blue Martini Software) 11 milliarder

17. Alain Rossmann (Openwave Systems) 10 milliarder

18. David Htiz (Network Appliance) 10 milliarder

19. Mark Tebbe (Lante) 10 milliarder

20. Kevin O'Connor (DobuleClick) 10 milliarder

Kilde: Dagens Næringsliv

AMAZON-TAP: Toppsjef Jeffrey Bezos i Amazon.com har tapt 101 milliarder norske kroner på it-fallet. Her sammen med Bill Gates i Microsoft.