Guttas parti

FpU er det nye Unge Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra slutten av 1970-tallet var Unge Høyre det radikale valget på Oslo vest. I klasserommene bølget den blå logoen seg over ransler, pennaler og buttons. Det var nei til formynderstaten og ja til hasj med måte. Unge Høyre-medlemmene nøyde seg ikke med søndagstreff på Frascati, men skrev opphissete leserinnlegg om skolepolitikk i Aftenposten. De drev profesjonelle valgkampanjer foran elevrådsvalg og slo knockout på den uavhengige kandidaten som bare kunne tilby O\'Boy til skolemelka.

Eplene falt ikke langt fra stammen i villahagene på Ullern og i Bærum, hvor de tradisjonelle Høyre-velgerne bor ikke så veldig tett i tett. Men Unge Høyre var, i likhet med AUF, noe mer enn en klubb som signaliserte sosial tilhørighet. Det var et politisk verksted som tiltrakk seg en hel generasjon ambisiøse ungdommer, som i dag sitter i sentrale posisjoner både i politikken og det private næringsliv. Det var folk som Kristin Clemet, Terje Svabø, Johnny Bernander, Kaci Kullmann Five og Terje Osmundsen.

Høyres hegemoni på Oslo vest og i Bærum fortsatte lenge etter at Frp gikk forbi storebror i oppslutning andre steder. Frp var ikke helt stuerent, selv da partiet en periode var dominert av unge liberalere. Det viste de lokale valgresultatene. Og det gjenspeilet seg seinere også i skolevalg. Mens Frp vekslet med SV om å være ungdommens favorittparti i resten av landet, var den typiske Høyre-velgerens barn fortsatt skeptisk.Ved årets skolevalg var Frp igjen det største ungdomspartiet. En uvitenskapelig gjennomgang av de enkelte skoleresultatene kan tyde på at partiet nå også har fått sitt gjennombrudd på vestkantskoler. Partiet går kraftig fram på skoler som Ullern, Persbråten og Eikeli, mens Høyre går tilbake eller står på stedet hvil.

I TV-reportasjer er den typiske Frp-velger portrettert som en ung håndverker som er opptatt av bensinpriser og innvandring. Målinger bekrefter også at Frp først og fremst er guttas parti. På skolene sier jentene med et smil at de knapt kjenner en gutt som ikke stemte Frp i år. Men det er like gjerne vestkantgutten som forklarte sitt valg slik:

Med Frp blir det mindre skatt. Da får pappa mer penger, og da blir det mer på meg.Det er ikke en overraskende utvikling. De siste ukene har målinger vist at et overveldende flertall av Høyre-velgere ønsker et regjeringssamarbeid med Frp. Du kan knapt åpne Dagens Næringsliv uten å lese en oppfordring fra næringslivsledere om å ta Frp inn i varmen. Bare for et par år siden var det noe ingen snakket høyt om.Erna Solberg og resten av partiledelsen synes fortsatt Frp er uspiselig. Men de unge hører noe annet hjemme rundt middagsbordet. Der er Frp blitt hverdagskost. Om 25 år har Statoil-sjefen bakgrunn fra FpU. Hvis ikke Statoil er solgt.