Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Guttefri sone

3000 jenter var samlet til jentekonferanse i Oslo onsdag. Gutta fikk ikke være med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det deiligste med denne dagen er å slippe de barnslige guttene, sier Karina Ledermann til NTB og høster samtykkende nikk fra klassevenninnene ved Haugerud Ungdomsskole i Oslo.

Jentene har, sammen med rundt 3000 andre niendeklassejenter fra skoler i Oslo og Akershus, tatt veien til Jentekonferansen 2003 i Oslo Spektrum. Norske Kvinners Sanitetsforening står bak konferansen, der unge jenters selvfølelse og helse står i sentrum. Guttene måtte bli igjen på skolen.

Variert program

I gråposene til fjortisene skjuler det seg kjærlighet på pinne, kondomer, og informasjonsmateriell om blant annet EU, spiseforstyrrelser og sex.

Selv synes jentene at dagens program, med blant annet sminking, moteshow, og capoeira-kurs til underholdning fra blant annet Klovner i kamp, Vincens og popprinsessen Dina, passer bra på en skikkelig jentedag. Tegneserieforfatteren bak Nemi, Lise Myhre, var også innom konferansen i løpet av dagen.

Trivselsfaktoren stiger ytterligere, når selveste TV- kjendisen Stian Barsnes Simonsen fra ungdomsprogrammet Reser guider jentene gjennom dagen fra hovedscenen.

- Stian er bare sååååå kjekk, altså, fniser en lett rødmende Ledermann.

Glemt målgruppe

- Jeg har hørt rykter om at guttene i klassen er ganske misunnelige på jentene i dag, sier Stian Barsnes Simonsen til NTB

Etter å ha stilt opp i kjole på åpningsshowet, tok konferansieren seg en velfortjent pause fra fjortishysteriet på en café i nærheten av Oslo Spektrum. Simonsen har jobbet med ungdom i flere år på TV-skjermen. I feminin drakt snakket han for anledningen om hvor urettferdig det er å være jente, med tanke på barbering, barnslige gutter og mensen, til vill jubel fra jentene.

- Ungdomstida er en tøff tid, kanskje spesielt for jenter. Konferansen retter seg mot den aldersgruppen som lett glemmes, nemlig det midterste klassetrinnet på ungdomsskolen, sier Simonsen.

Vanskelig fjortis-tilværelse

- Jenter i 14 årsalderen får ikke den oppmerksomheten de fortjener, fordi aldersgruppen lett faller mellom to stoler, sier generalsekretær i NKS, Turid Dankersen, til NTB.

I 2003 har Norges største kvinneorganisasjon valgt å sette unge kvinner i fokus og Jentekonferansen 2003 er en del av denne satsingen. Store ressurser er satt inn for at konferansen skulle realiseres.

- Fjortenåringer er i en spesiell fase i livet. Mulighetene er nærmest uendelige og fallgruvene er mange. Vi ønsker ikke å moralisere, men peke på mulighetene livet byr på, sier generalsekretær Turid Dankertsen i NKS.

(NTB)

SPEIL, SPEIL:</B< Sminking av profesjonelle make-up artister var veldig populært blant tenåringene.
SEXSKOLE:</B> I løpet av tre timer fikk over 1000 jenter prøve seg på å tre på en kondom. Ida Fougli (15) (til høyre) og hennes klassevenninne Kine Wangen (15) fra Kjenn ungdomskole i Lørenskog syntes at det var både glatt og ekkelt.
TØFFE TAK:</B> Saida Bashir (15) fra Herslebs skole prøver å overmanne Helena Rønning, kaptein på det noske rugby-landslaget for kvinner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media