«MOTBYDELIG»:  New Zealands statsminister John Key har gått ut og kalt guttegjengens meldinger «motbydelige» og «ekstremt urovekkende». Foto: NTBScanpix/REUTERS/Dita Alangkara/Pool
«MOTBYDELIG»: New Zealands statsminister John Key har gått ut og kalt guttegjengens meldinger «motbydelige» og «ekstremt urovekkende». Foto: NTBScanpix/REUTERS/Dita Alangkara/PoolVis mer

Guttegjeng skrøt av voldtekt av mindreårige på sosiale medier

Nå vil myndighetene i New Zealand etterforske politiets behandling av saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene på New Zealand har nå beordret en etterforskning av hvordan politiet håndterte saken hvor tre tenåringsgutter skrøt over å ha voldtatt jenter under den seksuelle lavalder på sosiale medier, skriver CNN.

- Ba om det Det som har skapt ramaskrik i New Zealand, er at politiet har hevdet at de ikke kunne ta guttegjengen i nettverket «Roast Busters», fordi ingen av voldtektsofrene ønsket å formelt anmelde guttene. Men onsdag kom det fram at en jente faktisk kom med en anmeldelse til politiet for to år siden.

- De sa jeg ikke hadde nok bevis å vise til, fordi jeg gikk ut i klær som mer eller mindre ba om det, sier 15-åringen til 3 News.

Voldtekten skal ha skjedd for to år siden, i slutten av 2011, da jenta var 13 år. Politiet avgjorde da at de ikke hadde nok bevis til å rettsforfølge guttene.

Politiet har i over to år fulgt guttene på sosiale medier, hvor de har skrytt av å ha hatt sex med jenter under den seksuelle lavalder. Guttene skal ha benyttet de sosiale nettverkene Facebook, Twitter og Ask.fm. De oppfordret flere gutter til å være med å finne unge jenter og ligge med.

- Skuffende New Zealands statsminister John Key har også engasjert seg i politiets behandling av saken.

- Dette er en veldig seriøs sak. Foreldre rundt omkring i New Zealand vil føle seg trygge på at hvis deres døtre melder en voldtekt i politiet, så vil det bli tatt seriøst, sa statsministeren i en pressekonferanse, ifølge BBC.

Politiets tilsynsorgan skal nå gå gjennom saken for å se om beslutningen om å ikke rettsforfølge guttene, var riktig.

Politiet beklager Den lokale distriktssjefen for politiet, Bill Searle, har gått ut og beklaget ovenfor den nå 15 år gamle jenta. Han sier det har vært litt dårlig kommunikasjon innad om hva som faktisk er en anmeldelse.

- De ga beskjed til meg om at det ikke forelå en formell anmeldelse. Men jeg mener at det jenta ga politiet var en formell anmeldelse, sa Searle til 3 News.

Searle bekreftet ovenfor nyhetskanalen at politiet siden 2011 har snakket med til sammen fire jenter om guttegjengen. Etter at saken nå har versert i mediene i ei uke, har politiet gjennom to nye intervju skaffet en ransakingsordre til én adresse, som igjen gjorde at de fant nye bevis som kan hjelpe etterforskningen.

 LA UT SKRYTEMELDINGER:  Politiet i Auckland, New Zealand har i to år fulgt guttegjengen som har lagt ut skrytemeldinger om sex med mindreårige jenter på både Facebook, Twitter og Ask.fm. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
LA UT SKRYTEMELDINGER: Politiet i Auckland, New Zealand har i to år fulgt guttegjengen som har lagt ut skrytemeldinger om sex med mindreårige jenter på både Facebook, Twitter og Ask.fm. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer