Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Guttegjengen voldtok henne foran kjæresten før de druknet ham

Jakt på de mistenkte i «voldtektenes land».

DRUKNET: I denne parken i Kensington i utkanten av Johannesburg ble de to mennene funnet bundet og druknet. Foto: Google Earth
DRUKNET: I denne parken i Kensington i utkanten av Johannesburg ble de to mennene funnet bundet og druknet. Foto: Google Earth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sør-Afrika rystes av en brutal voldtekts- og drapssak i disse dager etter at to menn ble funnet druknet i en liten innsjø i en park i Johannesburg i Sør-Afrika.

Ifølge avisa Citizen var de to mennene ute og gikk tur sammen med kjærestene sine i parken lørdag kveld da en gjeng på 12 angrep dem.

Bar våpen

En av dem skal ha båret en kniv mens en annen skal ha vært i besittelse av et skytevåpen. Det skriver Johannesburg East Express.

Den ene av kvinnene skal så ha blitt voldtatt av gjengen foran de to mennene. Den andre kvinnen klarte å unnslippe overfallsmennene.

De to mennene (25 og 32) ble senere funnet av politidykkere i en liten innsjø som ligger i parken. De skal ha blitt bundet med sine egne klær. Dette bekrefter talsmann for politiet, Mpho Mashakane, overfor Citizen.

Mandag kunne den samme avisa rapportere at en av de mistenkte nå er i politiets varetekt. Det foregår fortsatt en omfattende jakt på de resterende elleve ifølge talsmann Lungelo Dlamini.

«En svart dag»

Tony de Munnik, som er styremedlem i en lokal nabolagsforening, er dypt sjokkert over hendelsen, og beskriver det som «en svart dag for vår landsby».

Han lover også at han vil kontakte den fungerende ordføreren i byen, Parks Tau, og appellere til ham om bedre sikring av byens friarealer slik at liknenede hendelser ikke skjer igjen.

- Vi må handle nå for å hedre ofrene i lørdagens angrep, sier han.

64 000 voldtekter

Episoden er bare den siste i en lang rekke grusomme forbrytelser i landet som sliter med høy kriminalitet. En av de siste sakene som skapte stor oppmerksomhet på landsbasis var drapet på den 17 år gamle Anene Booysen.

Hun ble i februar 2013 funnet livstruende skadd utenfor en bar i Bredasdorp i West Cape-provinsen etter å ha blitt voldtatt av flere menn. Hun rakk å navngi en av mennene som voldtok henne og skar henne med kniv før hun døde på sykehuset.

Hundrevis av sørgende fulgte henne til graven.

Sør-Afrika har en av de høyeste andelene voldtekter i verden. Over 64.000 voldtekter ble anmeldt i 2012, men selv når gjerningsmannen blir tatt, er det bare 12 prosent av sakene som fører til dom. Det skriver NTB.

Norsk kvinne

I april samme år ble en 19 år gammel norsk kvinne voldtatt og ranet ved utkikkspunktet Signal Hill ved Cape Town. Det skrev VG.

Kvinnen var sammen med sin kjæreste da de to ble overfalt og ranet av to væpnede menn. Kjæresten skal ha vært bakbundet mens kvinnen ble voldtatt av begge mennene.

Politiets talsmann Andre Traut sa den gang til Cape Times at de opprettet to saker etter hendelsen, en på voldtekten og en på ranet. Ingen ble arrestert.

- Voldtektenes land

Så sent som i vår kunne den norske journalisten og forfatteren Tomm Kristiansen fortelle om sin families erfaring med voldtektsbølgen som herjer landet da kona hans, Sharon Coetzee, ble forsøkt voldtatt i Cape Town.

Han fortalte da til Dagbladet at overfallet skjedde da hun var ute på joggetur.

- Hun er ute og løper hver eneste dag, og er i veldig god form. Sharon befant seg i et trygt område av byen hvor hun er godt kjent. Men så kom strømbruddet og hele byen ble mørkelagt. Den ene grep tak i henne, mens den andre forsøkte å dra av henne klærne. Sharon slo og sparket, og hun traff godt i både mellomgulv og skritt, sa han.

Kristiansen fortalte så at kona løp fra stedet med blodige hender, og at hun kom seg inn på et sykehus i området hvor hun fikk behandling.

- Sør-Afrika er voldtektenes land. Alle kvinner forventer at det en gang kan hende. Sharon kom seg unna og ble ikke voldtatt. Men marerittene og frykten sitter selvfølgelig i, sa han.

Én av fire har voldtatt

I 2009 viste en undersøkelse om HIV og voldtekt i landet at så mange som én av fire menn innrømmet å ha voldtatt. Mange av dem flere ganger. The skrev den britiske avisa The Guardian.

De 1738 mennene som deltok i spørreundersøkelsen svarte elektronisk på spørsmålene og var garanterte anonymitet.

Sør-Afrika-ekspert Liv Tørres trakk på daværende tidspunkt fram flere grunner til landets dystre voldtektsstatistikk.

- Voldtektstallene har jo vært styggelige høye i Sør Afrika, og jeg tror også det er viktig å nevne at terskelen for vold generelt har gått betraktelig ned de siste ti femten åra. Fattigdom, arbeidsledighet samt en stigende frustrasjon over landets situasjon. Det er høyere fattigdomstall nå enn da demokratiet ble innført, sa hun da.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!