SKOLEJENTER: Disse jentene går på en midlertidig skole i en flyktningeleir i Sheikh Mersi i Nangarhar. En hel generasjon unge afghanske jenter risikerer å bli fratatt muligheten til en utdannelse på grunn av vold. Foto: Rafiq Maqbool/AP
SKOLEJENTER: Disse jentene går på en midlertidig skole i en flyktningeleir i Sheikh Mersi i Nangarhar. En hel generasjon unge afghanske jenter risikerer å bli fratatt muligheten til en utdannelse på grunn av vold. Foto: Rafiq Maqbool/APVis mer

Guttegjenger bevæpnet med kniver trakasserer skolejenter

Med trusler og seksuelle overgrep har de presset flere titall jenter til å avbryte skolegangen i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenfor en skole i Kabul står en guttegjeng bevæpnet med kniver. Med trusler, spydigheter og seksuelle overgrep har de presset flere titall jenter til å avbryte skolegangen sin.

I uke etter uke har skolejentene måttet gå spissrotgang mellom gutter og unge menn som slenger hånlige bemerkninger etter dem.

Enkelte har også fått kastet syre i ansiktet og er blitt kidnappet og utsatt for seksuelle overgrep.

Dette er Kabul, den afghanske hovedstaden, som blir regnet som ett av landets tryggeste steder. Ute i provinsene er det langt verre. Der blir truslene omsatt i handling. Lærere blir drept og skoler brent ned.

I november opplevde 15 kvinnelige studenter og en lærer å bli vansiret av syre i ansiktet i Kandahar, byen som tidligere var Talibans hovedkvarter.


Slutter skolen

- Mange av mine klassekamerater og andre kvinnelige studenter går ikke lenger på skolen fordi de frykter guttenes trakassering og kidnappinger, sier Maryam (18).

Etter å ha trosset guttegjengene i lang tid, sa faren hennes stopp. Han våget ikke lenger å la datteren gå på skolen.

- Sikkerhetssituasjonen blir verre for hver dag som går. Trass i alle problemene lot jeg dem fortsette på skolen, men nå føler jeg at det er blitt verre, sier Mohammad, som eier en fruktbutikk i Kabul.

- Jeg er ikke imot at jentene mine fullfører sin utdannelse, men sikkerheten deres er viktigere. Jeg vil ikke at de studerer utenfor hjemmet mer, sier han.

Vil bli lege

Maryam selv skulle gjerne fortsatt:

- Jeg liker å gå på skolen, og senere vil jeg gå på universitetet og bli lege eller noe annet viktig. Men jeg vil ikke trosse familien min på grunn av utdanningen.

Uansett hva faren min bestemmer, så er det riktig, sier hun.

Volden og kvinneforakten knuser drømmene til tusenvis av jenter og unge kvinner som tørster etter en utdannelse og som gjerne vil være med på å bygge opp et nytt Afghanistan.

Det afghanske samfunnet er sterkt preget av konservative tradisjoner. Under Taliban hadde jenter og kvinner verken lov til å gå på skole eller arbeide.

Fortsatt mener mange at kvinner bør holde seg hjemme. Deltakelsen i samfunnslivet kan så tvil om deres ære, en oppfatning som trolig er utbredt i gjengene som har tatt oppstilling langs jentenes skolevei.

Arbeidsløse

Mange av guttene er arbeidsløse. Av og til blir de hentet av politiet, men de er snart tilbake.

- Guttene får lov til å komme tilbake fordi de har gode forbindelser i politiet, sier Asif Nang, talsmann for det afghanske utdanningsdepartementet.

Han mener at en hel generasjon unge afghanske jenter risikerer å bli fratatt muligheten til en utdannelse på grunn av volden. Nå vil han at afghanske og utenlandske styrker gjør mer for å beskytte både elever og lærere.

At politiet holder vakt ved hver eneste skole har hjulpet lite.

- Guttene greier å erte jentene og også kidnappe dem og forgripe seg mot dem, sier en kvinnelig lærer som ikke vil bli navngitt.

Hun fastslår at mange jenter allerede har sluttet på skolen. De tør ikke risikere livet og helsen sin for å ta en utdannelse.


NTB

Les også: Nekter jenter å gå på skolen