Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutteklubben

Det funker dårlig å sammenlike homsesaunaer med farlige slalåmbakker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seinsommernatta var svart da jeg beveget meg lett beruset gjennom utkanten av Frognerparken. Plutselig merker jeg at det er noen i buskene – rett ved meg. Jeg hører stemmer og stønning. «Nå blir jeg voldtatt», tenker jeg. Men som kvinne kunne jeg knapt ha befunnet meg et tryggere sted. Jeg hadde gått inn i et buskas der menn hadde særdeles høylytt friluftssex med menn.

LYST PÅ SEX gjør at menn oppsøker Hercules Club og My Friend Club i Oslo. De kommer etter jobb eller en fuktig bytur. Det drikkes alkohol. Det er mørkt i avlukkene. Noen dropper kondom. For mange er klubben en spennende arena. Også mange gifte menn som lever heterofilt, og menn med minoritetsbakgrunn, kommer. Gråsoner møtes.

HOMSESAUNAENE bør stenges av frykt for hivspredning, mener Folkehelseinstituttet. Avdelingsdirektør Preben Aavitsland mener saunaene tilrettelegger for aktivitet som fører til smitte. Hadde mange personer blitt skadet og drept i en slalåmbakke, hadde bakken blitt stengt, sier han. Sammenlikningen farlig utfor og usikker sex er dårlig, selv om man bør bruke hjelm når man står fort på ski.

HIV-SMITTEN blant menn som har sex med menn (MSM) har ligget høyt siden 2003. Og jo flere som blir smittet, jo flere blir smittet.

Folkehelsa peker på at anslagsvis 20 smittes i sauna. Men tallet er ikke kvalitetssikret. En nysmittet sier kanskje heller til fastlegen at han er smittet i sauna enn å fortelle om en vakker mann han stolte kondomløst på.

RISIKO-SEX BLANT MENN har sammensatte årsaker. «Insisterer jeg på sikker sex, får jeg kanskje ikke noe». «Krever jeg kondom, stoler jeg ikke på ham».«Jeg har kontroll. Men hvis jeg bare har kontroll, lever jeg ikke». Enkelte desperate nysmittede ønsker å feire nederlaget og ta den helt ut. På nettet rekrutteres det også til «bareback-parties».

Mange homser bedriver såkalt serosortering. De sikter ut mulige sexpartnere med lik hivstatus som dem selv. Kommunikasjonen mellom hivpositive og andre homser er komplisert. Fordommer er fortsatt ute og går. Det funker neppe å vifte med en homosekualmoralsk pekefinger.

MENN SKAL TA risikovurdering på best mulig grunnlag, understreker Helseutvalget for bedre homohelse. Utvalget jobber med å bygge bedre bruer mellom hivpositive og helsevesenet. Blir folk bedre ivaretatt, reduseres skammen. Folk vil ruse seg mindre og ha mindre usikker sex. Men de skal selvsagt fortsatt ha sex.

PS: I Frognerparken har visst hundeeierne og bikkjene deres overtatt buskene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!