VOLDTEKTER: En gruppe demonstrerer mot den utbredte volden mot kvinner i Sør-Afrika. I forrige uke ble en seks år gammel gutt drept da han forsøkte å hindre en mann i å voldta moren sin. Foto: AFP PHOTO / RODGER BOSCH / NTB Scanpix
VOLDTEKTER: En gruppe demonstrerer mot den utbredte volden mot kvinner i Sør-Afrika. I forrige uke ble en seks år gammel gutt drept da han forsøkte å hindre en mann i å voldta moren sin. Foto: AFP PHOTO / RODGER BOSCH / NTB ScanpixVis mer

Gutten (6) reddet moren sin fra å bli voldtatt. Så snudde voldtekts­mannen seg mot seksåringen

Ny grufull sak i «voldtektenes land».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En seks år gammel gutt fra Sør-Afrika ble drept da han forsøkte å hindre en mann i å voldta moren hans for en uke siden.

Seksåringen, som av lokale myndigheter har blitt identifisert som Kutlwano Garesape, ble drept med en knust flaske. Det skriver The Independent.

Grep inn

Moren til gutten, Segomotso Garesape, forteller at hun, Kutlwano og broren hans Thabiso, hadde valgt å gå til skolen denne dagen fordi de ikke rakk bussen.

De var nesten framme ved skolen til de to guttene da en mann dukket opp, grep tak i skulderen hennes og ba om penger.

Da hun nektet å etterkomme mannens krav, ble han forbanna. Han gikk til angrep på henne, og la seg over henne på bakken. Det var da Thabiso grep inn. Han begynte å slå og sparke mannen, og skrek «la moren min være i fred».

- Thabiso var redd, men Kutlwano fortsatte å forsvare meg. Jeg kunne kjenne hvordan mannen forsøkte å trekke opp skjørtet mitt, og jeg innså at han forsøkte å voldta meg foran barna mine, sier hun ifølge IOL News.

Fortvilet

Men overgrepsmannen ble så distrahert av Kutlwano, at moren klarte å sparke ham unna. Han snudde seg så mot den lille gutten.

Moren forteller at han gikk til angrep på gutten hennes med en knust flaske og en spiss pinne. Hun forsøkte desperat å stoppe noen av bilene som passerte, men ingen viste tegn til å hjelpe.

- Jeg hørte at barnet mitt ropte navnet mitt, og jeg så at han forsøkte å beskytte seg selv. Mannen fortsatte bare å stikke ham. Jeg var så fortvilet at jeg skrek, og følte meg så hjelpeløs.

Arrestert

Angriperen stakk så av, men livet til den lille gutten sto ikke til å redde. En talsmann for politiet, Olebogeng Tawana, kan informere om at en 32 år gammel mann har blitt tiltalt for drapet.

Etter at arrestasjonen ble kjent, har det vært holdt en demonstrasjon utenfor fengselet der den antatte gjerningsmannen sitter. De krevde at han ikke skulle løslates mot kausjon.

- Dette gjør oss alle sinte, og denne hendelsen har gjort mange av oss redde i tillegg. Vi føler oss ikke trygge, og vi er redd for sikkerheten til barna våre. Denne kvinnen ble angrepet midt på lyse dagen, sier en av demonstrantene til IOL.

64 000 voldtekter

Episoden er bare den siste i en lang rekke grusomme forbrytelser i landet som sliter med høy kriminalitet. En av de siste sakene som skapte stor oppmerksomhet på landsbasis var drapet på den 17 år gamle Anene Booysen.

Hun ble i februar 2013 funnet livstruende skadd utenfor en bar i Bredasdorp i Western Cape-provinsen etter å ha blitt voldtatt av flere menn. Hun rakk å navngi en av mennene som voldtok henne og skar henne med kniv før hun døde på sykehuset.

Hundrevis av sørgende fulgte henne til graven.

Sør-Afrika har en av de høyeste andelene voldtekter i verden. Over 64.000 voldtekter ble anmeldt i 2012, men selv når gjerningsmannen blir tatt, er det bare 12 prosent av sakene som fører til dom. Det skriver NTB.

Norsk kvinne

I april samme år ble en 19 år gammel norsk kvinne voldtatt og ranet ved utkikkspunktet Signal Hill ved Cape Town. Det skrev VG.

Kvinnen var sammen med sin kjæreste da de to ble overfalt og ranet av to væpnede menn. Kjæresten skal ha vært bakbundet mens kvinnen ble voldtatt av begge mennene.

Politiets talsmann Andre Traut sa den gang til Cape Times at de opprettet to saker etter hendelsen, en på voldtekten og en på ranet. Ingen ble arrestert.

- Voldtektenes land

Så sent som i fjor vår kunne den norske journalisten og forfatteren Tomm Kristiansen fortelle om sin families erfaring med voldtektsbølgen som herjer landet da kona hans, Sharon Coetzee, ble forsøkt voldtatt i Cape Town.

Han fortalte da til Dagbladet at overfallet skjedde da hun var ute på joggetur.

- Hun er ute og løper hver eneste dag, og er i veldig god form. Sharon befant seg i et trygt område av byen hvor hun er godt kjent. Men så kom strømbruddet og hele byen ble mørkelagt. Den ene grep tak i henne, mens den andre forsøkte å dra av henne klærne. Sharon slo og sparket, og hun traff godt i både mellomgulv og skritt, sa han.

Kristiansen fortalte så at kona løp fra stedet med blodige hender, og at hun kom seg inn på et sykehus i området hvor hun fikk behandling.

- Sør-Afrika er voldtektenes land. Alle kvinner forventer at det en gang kan hende. Sharon kom seg unna og ble ikke voldtatt. Men marerittene og frykten sitter selvfølgelig i, sa han.

Drap

I oktober i fjor skrev Dagbladet om en annen voldtektssak som rystet det afrikanske landet, da en guttegjeng voldtok en kvinne foran kjæresten hennes før de druknet ham. Drapet skjedde i en park i storbyen Johannesburg.

Tony de Munnik, som er styremedlem i en lokal nabolagsforening, var dypt sjokkert over hendelsen, og beskrev det som «en svart dag for vår landsby».

Han lovte også at han vil kontakte den fungerende ordføreren i byen, Parks Tau, og appellere til ham om bedre sikring av byens friarealer slik at liknenede hendelser ikke skjer igjen.

- Vi må handle nå for å hedre ofrene i lørdagens angrep, sa han.

Én av fire har voldtatt

I 2009 viste en undersøkelse om HIV og voldtekt i landet at så mange som én av fire menn innrømmet å ha voldtatt. Mange av dem flere ganger. Det skrev den britiske avisa The Guardian.

De 1738 mennene som deltok i spørreundersøkelsen svarte elektronisk på spørsmålene og var garanterte anonymitet.

Sør-Afrika-ekspert Liv Tørres trakk på daværende tidspunkt fram flere grunner til landets dystre voldtektsstatistikk.

- Voldtektstallene har jo vært styggelige høye i Sør Afrika, og jeg tror også det er viktig å nevne at terskelen for vold generelt har gått betraktelig ned de siste ti femten åra. Fattigdom, arbeidsledighet samt en stigende frustrasjon over landets situasjon. Det er høyere fattigdomstall nå enn da demokratiet ble innført, sa hun da.