- Gutten lever i frykt

HEDRUM (Dagbladet): Rettspsykiater Berthold Grünfeld tror gutten som kan ha drept 12 år gamle Kristin Juel Johannessen, har store personlighetsforstyrrelser og er sosialt isolert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ungdom som begår drap har som regel store personlighetsforstyrrelser. Det er vanlig at de har problemer med å forholde seg til jevnaldrende. De er sosialt isolert, sier en av Norges fremste rettspsykiatriske sakkyndige, Bertold Grünfeld.

- Det er ofte at de flakker rundt uten å få kontakt, sier han.

I jakten på Kristin Juel Johannessens drapsmann er politiets viktigste spor det som trolig er en ung fører av en ny cross-motorsykkel. Unggutten - som politiet jakter på - hadde i går kveld ikke meldt seg, noe som styrker politiets mistanke om at han har noe å skjule.

Lever i skjul

- Min erfaring er at de fleste drapsmenn lever i frykt. Dersom det er en ungdom som har begått ugjerningen, har han nok det svært vanskelig nå. Reaksjonsmønsteret kan variere helt fra depresjon til det å oppføre seg ganske rolig og holde hendelsen på avstand, sier rettspsykiateren.

Unntaket er om gjerningsmannen er psykotisk. Da er det ikke sikkert at vedkommende har forstått rekkevidden av sin handling.

Reportasje

Tekst:
Gunnar Hultgreen, Bernt Blomquist og Anders W. Hagen.


Tore Sandberg og Tomm W. Christiansen

Panikk

Grünfeld mener at alt tyder på at vedkommende som kvalte den 12 år gamle jenta, har fått panikk, dersom det er riktig at overfallet og drapet skjedde i løpet av noen få minutter.

Det kan være et av politiets viktigste spor. Gjerningsmannen har neppe klart å skjule sine spor.

Grünfeld har vært sakkyndig i en rekke drapssaker hvor tiltalte har vært under 20 år. Han kan knapt huske at noen av dem har vært sosialt og følelsesmessig normale.

- Det er ofte kontaktsøkende ungdom med personlighetsforstyrrelser som begår drap, sier Berthold Grünfeld.