SYMBOL: 17 år gamle Mohamed El Bibi ble selve symbolet på opprøret mot Muammar Gaddafi da han ble avbildet med diktatorens gyldne pistol kort tid etter hans død. BBC startet jakten på håndvåpenet. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani/NTB Scanpix
SYMBOL: 17 år gamle Mohamed El Bibi ble selve symbolet på opprøret mot Muammar Gaddafi da han ble avbildet med diktatorens gyldne pistol kort tid etter hans død. BBC startet jakten på håndvåpenet. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani/NTB ScanpixVis mer

Gutten med den gylne pistolen ble symbolet på revolusjonen. Så forsvant den sporløst

Jakten på Gaddafis håndvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da den libyske diktatoren Muammar Gaddafi ble avsatt og drept den 20. oktober 2011, var det noen bilder som ble stående igjen som selve symbolet på at jerngrepet rundt det nordafrikanske landet hadde løsnet.

Ett av dem var av Gaddafi selv, der han ble slept ut av et kloakkrør av en rasende folkemengde. Et annet var av en 17 år gammel opprørskriger ved navn Mohamed El Bibi.

Han har på seg en blå T-skjorte og en grå baseballcaps med logoen til New York Yankees. I hånda holder han diktatorens gyldne pistol.

Men etter denne oktoberdagen forsvant det karakteristiske håndvåpenet sporløst fra jordas overflate. Inntil nå.

Startet jakten BBC-journalist Gabriel Gatehouse var til stede i Misrata da Gaddafi ble funnet og drept. Han så den avdøde diktatoren, han så de jublende folkemassene og gutten som ble båret på skuldrene til de jublende menneskene. Og han så den gylne pistolen.

Over fire år seinere bestemte han seg for å reise tilbake til det splittede landet for å finne våpenet.

Han startet jakten hos gamle bekjente i Misrata. Folk som hadde vært delaktige i opprøret. Mange hadde blitt avbildet med pistolen i tiden etter revolusjonen, men alle viste seg å være blindspor.

Helt til han oppsøkte El Bibi. Gutten som for over fire år siden fikk æren av å ha drept diktatoren.

- Si at det ikke var meg Til journalistens store overraskelse viser det seg at våpenet fortsatt er guttens varetekt. Han forteller at han har mottatt en rekke dødstrusler etter at han ble revolusjonens ufrivillige symbol, og at han ikke var involvert i selve lynsjingen av Gaddafi.

- Vær så snill og fortell verden at det ikke var jeg som drepte ham, sier El Bibi til BBC.

Han forteller videre at optimismen som preget landet i tiden etter at diktatoren ble avsatt, sakte men sikkert har forduftet. Landet preges nå av uroligheter og en rekke ulike grupper som forsøker å komme til makta.

- Det er utrolig trist å se. Det er for ille at libyere skal drepe libyere. Alle vil være som Gaddafi, sier han.

Intervensjon? For tiden etter revolusjonen har vært alt annet enn rosenrød, og den siste tiden har også terroristorganisasjonen IS fått fotfeste i landet. Dette er en av grunnene til at USA ønsker en ny militær intervensjon i landet.

Tirsdag var Libya tema under en lunsj USAs utenriksminister John Kerry holdt for en rekke utenriksministre i Roma, blant dem Børge Brende (H). Her advarte Kerry om at IS kan komme til å ta kontroll over oljefeltene i landet.

- I Libya er vi nesten i ferd med å få en samlingsregjering. Dette landet har ressurser. Det siste man ønsker, i hele verden, er et falskt kalifat med tilgang til milliarder av dollar i oljeinntekter, sa Kerry ifølge NTB.

Britenes utenriksminister Philip Hammond sa samme dag at det er helt uaktuelt å sende britiske bakkestyrker til Libya.

- Jeg tror ikke vi vil komme til å mene at det vil være til hjelp å plassere kampstyrker på bakken i Libya. Det er massevis av væpnede menn i Libya. Det vi trenger er organisering, kommando og kontroll, sa han, og fikk støtte av sin franske kollega som også gjøre det klart at en militær intervensjon er utelukket.

Ingen Libya-henvendelse Ifølge Brende, som også deltok på møtet i Roma, har Norge ikke fått noen henvendelse om å bidra i Libya. Dermed kan han heller ikke svare på om det er aktuelt for Norge å delta i en ny militærintervensjon i landet, der norske jagerfly bidro til at regimet til Muammar Gaddafi falt i 2011.

- Vi har fått en henvendelse fra USA og Frankrike om å bidra ytterligere til kampen mot ISIL i Irak og Syria. Det vil vi vurdere. Libya har vi ikke fått noen henvendelse om, sa Brende til NTB.

ISIL er en annen forkortelse på gruppa som kaller seg selv Den islamske staten (IS), og som har opprettet et selverklært kalifat i store deler av Syria og Irak, i tillegg til at den også fester grepet i land som Libya og Afghanistan.

Snikskytter Havnebyen Sirte i Libya har blitt en IS-bastion den seinere tiden, men de siste ukene har en rekke av IS-toppene i området møtt sitt endelikt. Det spekuleres i om en snikskytter står bak attentatene.

En av dem som omtaler saken er Colin Freeman, lederen for utenrikskorrespondentene i den britiske avisa The Telegraph. Han skriver at det skal dreie seg om en snikskytter som også var aktiv under opprøret mot Gaddafi.

På sosiale medier har snikskytteren fått tilnavnet «Daesh-jegeren». «Daesh» er et annet navn på terrorgruppa. Ifølge International Business Times går også debatten om hvorvidt det er en person som opererer alene, eller om det er amerikanske styrker som står bak.

De lister også opp de tre IS-toppene som har blitt drept: Hamad Abdel Hady, Abu Mohammed Dernawi og Abdullah Hamad Al-Ansari. Sistnevnte skal ha blitt drept da han kom ut fra en av byens moskeer den 23. januar.

Øyenvitner skal ha forklart for nettstedet al-Wasat at det brøt ut panikk etter drapet på Al-Ansari, og terrorgruppa skal ha satt i gang en voldsom klappjakt på den eller de som står bak.

Blant dem som setter drapene i sammenheng, er den italienske journalisten Daniele Ranieri. På Twitter har han også lagt ut et kart over de tre attentatstedene.