Gutten og havet

Noen kom for å brenne synagoger. For unge Mohammed Hijezi var det nok å se havet for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen i går var en stor dag for den palestinske niåringen Mohammed Hijezi. Gutten ble født - og har vokst opp - i gangavstand fra stranda i Gaza og Middelhavet.

Den korte avstanden til tross: havet har aldri Mohammed sett. Inntil i går, da den israelske hæren forlot den overbefolkede Gazastripen etter 38 års okkupasjon.

- Jeg kom tidlig. Så fort jeg var påkledd og ferdig med frokosten, sprang jeg mot havet. Jeg skulle egentlig vært på skolen nå, men jeg drømte om å svømme, sier Muhammad til den britiske avisa Guardian.

Foreldrene til Muhammad hadde aldri latt ham skulke skolen for å se havet. Men nyskjerrigheten ble for stor:

- Vannet er så vakkert. Og veldig kaldt, fortsetter niåringen.

Niårige Mohammed Hijezi bor i byen Khan Younis i det sørlige Gaza. Han var ikke alene om å springe jublende til Middelhavets bredder i går. For det var mye å feire.

For første gang på mange år kan befolkningen i Khan Younis henge klærne sine på hustakene uten å bli skutt mot.

For første gang på mange år kan de gå til havet uten å bli skutt og drept. Den israelske bosetningen Neve Dekalim stengte nemlig utsikten og tilgjengeligheten til havet for de mange hundre tusen innbyggerne. Nå er de borte. Innbyggerne trenger heller ikke å være redde for at kontrollposter hindrer dem i å gå på jobb, til skolen eller sykehus.

- Folk har lidd. Tilbaketrekningen er en liten belønning. Nå håper vi at livene våre blir litt lettere å leve, sier palestineren Muhammad Baraka.

Tusenvis av palestinere i Gaza brukte gårsdagen og dagen i dag til å kose seg i havet. Men hav-åpenbaringen brakte også litt ulykke med seg: Tre tenåringer druknet etter at de kastet seg ut i vannet uten å kunne svømme, ifølge Guardian.

<B>FULLT HAV:</B> Palestinere fra den sørlige byen Khan Younis i Gaza kastet seg ut i Middelhavet så fort de israelske soldatene trakk seg ut i går.
STILLE STUND:</B> Det er mange år siden palestinerne sør i Gaza kunne være i fred og ro ved havet. I går nøt de den nye friheten.