- Gutten skal stanse når jenta sier stopp

Lederen av Riksadvokatens voldtektsutvalg svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lederen for Riksadvokatens voldtektsutvalg, statsadvokat Bjørn Soknes, svarte leserne i dag. I en og halv time satt statsadvokaten og besvarte spørsmålene fra Dagbladet.nos lesere.

Se svarene nederst i artikkelen. Nettmøtet er nå avsluttet.

- Voldtektsstatistikken, og mørketallene, er både et justis- og helseproblem. Voldtektssaker er en stor utfordring for politi og påtalemyndigheten. Det er nok to hovedgrunner til at så få anmelder voldtekt. Det ene er manglende kunnskap, det andre er mistillit til systemet, sier lederen av Riksadvokatens voldtektsutvalg, Bjørn Soknes, til Dagbladet.no.

Voldtektsutvalget, som var nedsatt av riksadvokaten, gjorde en omfattende gjennomgang av tallmaterialet fra voldtektssaker fra årene 2003 til 2005. Den viser at det til sammen ble anmeldt 2600 voldtekter. Av de i alt 2600 sakene ble det tatt ut 428 tiltaler og det endte med 316 domfellelser.

I prosent tilsvarer det en henleggelsesprosent på 84, at det bare ble tatt ut tiltale i 16 prosent av sakene og at det bare var 12 prosent av de mistenkte som endte opp med domfellelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer