- Gutten skal stanse når jenta sier stopp

Lederen av Riksadvokatens voldtektsutvalg svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lederen for Riksadvokatens voldtektsutvalg, statsadvokat Bjørn Soknes, svarte leserne i dag. I en og halv time satt statsadvokaten og besvarte spørsmålene fra Dagbladet.nos lesere.

Se svarene nederst i artikkelen. Nettmøtet er nå avsluttet.

- Voldtektsstatistikken, og mørketallene, er både et justis- og helseproblem. Voldtektssaker er en stor utfordring for politi og påtalemyndigheten. Det er nok to hovedgrunner til at så få anmelder voldtekt. Det ene er manglende kunnskap, det andre er mistillit til systemet, sier lederen av Riksadvokatens voldtektsutvalg, Bjørn Soknes, til Dagbladet.no.

Voldtektsutvalget, som var nedsatt av riksadvokaten, gjorde en omfattende gjennomgang av tallmaterialet fra voldtektssaker fra årene 2003 til 2005. Den viser at det til sammen ble anmeldt 2600 voldtekter. Av de i alt 2600 sakene ble det tatt ut 428 tiltaler og det endte med 316 domfellelser.

I prosent tilsvarer det en henleggelsesprosent på 84, at det bare ble tatt ut tiltale i 16 prosent av sakene og at det bare var 12 prosent av de mistenkte som endte opp med domfellelse.

- Voldtektsutvalget legger til grunn at kun én av ti voldtekter anmeldes. Tallet er høyt, men ut fra den voldtektsdefinsjonen straffeloven har i dag, er tallet riktig , og kan gjerne være høyere, sier Soknes, som til daglig jobber som statsadvokat.

- Manglende kunnskap, og spesielt blant yngre, går ut på at man ikke vet hva voldtektsdefinisjonen er. Det finnes nok fortsatt mange som tror at voldtekt er når det blir brukt vold. Ved de såkalte nachspielvoldtektene er det nok flere som føler uberettiget skam og de moraliserer over egen atferd, fortsetter Soknes.

I Dagbladet i går avslørte tidligere lagdommer Lars-Jonas Nygard hva jurymedlemmene hadde sagt i forbindelse med at seks voldtektstiltalte ble frikjent av juryen. Uttalelsene vekker oppsikt. Flere vil nå fjerne juryordningen i sedelighetssaker.

SVARTE LESRENE: Lederen for Riksadvokatens voldtektsutvalg, Bjørn Soknes, svarte leserne i nettmøte. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud
SVARTE LESRENE: Lederen for Riksadvokatens voldtektsutvalg, Bjørn Soknes, svarte leserne i nettmøte. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer

Riksadvokaten opprettet i 2005 en arbeidsgruppe for å se på kvaliteten på etterforskningen, påtaleavgjørelsene og aktoreringen av voldtektssaker. Foranledningen var den høye frifinnelsesprosenten.

Her er gruppas forslag til tiltak:
* Det opprettes flere voldtektsmottak.

* Det foreslås videoopptak på voldtektsmottakene, slik at man bedre kan dokumentere fornærmedes tilstand.

* Det lages en nasjonal, elektronisk dreiebok som skal inneholde beskrivelse av samtlige etterforskningstiltak.

* Mer videoavhør av voldtektsofferet.

* I hvert politidistrikt foreslås opprettet en stilling som SO-koordinator med særlig kompetanse i sedelighetssaker.

* Det foreslås at hvert politidistrikt oppretter et SO-team, som kan rykke ut.

* Det foreslås at to politijurister, som hovedregel, vurderer saken før påtaleavgjørelse treffes. Det anbefales også at to statsadvokater, som hovedregel, gjennomgår saken.

* Kompetanseheving for politijurister og statsadvokater.

* Det anbefales at aktor har møte med eksempelvis bistandsadvokat, etterforsker, politijurist og sakkyndig før hovedforhandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer