Gutten som ble hjemme

Navn: John Carew Alder: 19 år Yrke: Fotball-spiller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Carew har ikke hastverk. Derfor gjør nittenåringen noe så uvanlig som å si nei til proffspill i Strasbourg. Gutterommet på Lørenskog er mer enn stort nok for Lille-John, foreløpig.

Sammen med sin rådgiver Per A. Flod sa han nei til seks millioner kroner i årslønn, fri bil og fri leilighet i den franske grensebyen. Carew vil heller til Rosenborg og Nils Arne Eggen for å bli en bedre fotballspiller. Hvis han får lov av Vålerenga.

John Carew slentret hengslet inn i rampelyset en tidlig vårdag i 1997. Vålerenga-formann Jon H. Nordbrekken hadde gravd dypt i lommeboka, og betalt en drøy million for å sikre seg stortalentet med afrosveisen fra Lørenskog. Galskap mente mange den gang, men før sesongen var omme hadde Carew skutt Vålerenga til cupmesterskap og opprykk til eliteserien. VIF-klanen og media trykket ham umiddelbart til sitt bryst. En stjerne var født.

For det er det han er, en naturfødt stjerne. Carew har aldri vært i nærheten av å bli toppscorer i tippeligaen. På landslaget er han i beste fall et tredjevalg bak Ole Gunnar Solskjær og Tore André Flo. Likevel stjeler han overskriftene. Han har smilet, sjarmen og åpenheten.

Dessuten scorer han nesten aldri et kjedelig mål. Carew er spektakulær, ikke sånn som Sigurd Rushfeldt som stort sett pirker ballen over målstreken etter å ha blitt frispilt av gode lagkamerater i Rosenborg. Når Carew først treffer, så treffer han skikkelig. Da er det lett å tilgi en bom eller to. Det ligger alltid et sus av forventning i lufta når han får ballen i nærheten av motstandernes mål. Det er derfor han er stjerne.

Denne våren har det likevel blitt mest bom. Vålerenga ligger i bunnen av tabellen. Klanen har sluttet å klappe for sin gamle helt. De mener Lille-John nå bare er en stor stjerne i sitt eget hode, at han bare går rundt og tenker på seg selv og sin egen karriere. Det er ikke så veldig uvanlig at folk tenker på seg selv. John Carew er sikkert ikke noe unntak, men i Vålerenga heter det at klubben skal gå foran alt. Speller du for 'enga, så speller du for 'enga. Punktum.

John Carew sier nei til seks millioner i årslønn fordi han ikke har lyst til å reise til Strasbourg. Han ønsket selv å bestemme hvor han skal jobbe. Snakk om å tenke på seg selv.