«Gutten som fryser» spredte seg utover landegrensa - her er oppfølgeren

Retter fokus mot de nære relasjonene vi tar for gitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor ble elleve år gamle Johannes verdensstjerne over natta, etter at han figurerte i SOS-barnebyers kampanje «Gutten som fryser».

I videoen ble han plassert på en bussholdeplass i Oslo - uten jakke. Et skjult kamera skulle avsløre hvor omsorgsfulle nordmenn egentlig er når de stilles ovenfor et ukjent barn i nød.

Den humanitære organisasjonen samlet inn over 2,4 millioner kroner via SMS-donasjoner, og mer enn 26 000 nordmenn bidro med både penger og ved å gi en jakke til et barn i Syria.

Tar omsorgen for gitt SOS-barnebyers oppfølgerkampanje «De uerstattelige» som du kan se øverst i saken, retter fokuset inn mot våre næreste relasjoner som vi ofte tar for gitt.

- I Norge er vi så heldige at de fleste tar omsorgen og tryggheten som vi får fra vi er små for gitt. Men i store deler av verden er dette langt ifra noen selvfølgelighet, sier informasjonssjef i SOS-barnebyer Synne Rønning.

Poenget med videoen var ifølge henne å øke vår bevissthet rundt dette for at vi skal kunne forstå hvor viktig det er å bidra til å hjelpe barn som lever uten noen form for trygghet.

Brukte skjult kamera SOS-barnebyer inviterte folk til å sende inn en hilsen til en av de «uerstattelige» personene i livene deres. De som ble plukket ut fikk så i oppgave å invitere denne personen til «Ringen kino» hvor de lurte dem til å tro at de skulle få se en film.

Reaksjonene til publikum, da de fikk se sine kjære fortelle nettopp hvorfor de er uerstattelige i deres liv, ble fanget opp ved hjelp av skjulte kameraer.

Uvanlig mye oppmerksomhet Nå håper den humanitære organisasjonen at videoen skal nå ut til så mange som mulig.

- Resultatet vi hadde i 2014 med «Gutten som frøs» var uvanlig. Aldri før har vi fått så mye oppmerksomhet rundt en kampanje. Det har betydd enormt mye for vårt arbeid med barn i Syria.

Rønning håper at også at denne videoen vil få folk til å løfte blikket utover sin egen hverdag.

- Disse hverdagsritualene som vi føler at vi maser på barna våre, er helt fundamentale for deres utvikling. Nattasangen, tannpussen, matpakkesmøringen; er alle magiske elementer som danner selve grunnmuren for barnas fremtidige liv.

Rønning sier videre at det, sett i et utviklingsperspektiv, er en stor fare for de utsatte landenes fremtid at så mange barn vokser opp uten denne tryggheten som på sikt former oss til å bli gode mennesker.

- Det er barna som skal bringe disse landene videre, og forme fremtiden vår.