- Guttene bare tar på deg, ingen spør om lov

Norsk ungdom drikker enormt i ferien, viser undersøkelse. Dagbladet har vært på Ayia Napa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AYIA NAPA (Dagbladet): Aqua Club, som ligger nedi en dyp kjeller, åpner ikke før klokka 04.00 om natta. Da er de fleste andre diskotekene stengt. Ungdommene som ennå ikke har sovnet, i senga si, på gulvet eller på en barkrakk, kommer strømmende til klubben ved Kalypso, partyhotellet der svært mange norske ungdommer tilbringer ferien sin.

Innerst i klubben ligger et dampende basseng. Ungdommene sniker seg inn med drinkene i hånda, to og to. Andre står bare og ser på scenene som utspiller seg i vannet.
- Det heter bare klamydia-poolen. Jentene som bader der, får både klamydia og blir gravide, sier Oslo-jentene Silje Hopaneng (21) og Maria Donberg (19).

Plan for dagen: Drikke

I fjor ble Sunny Beach til «Bloody Beach» i Bulgaria, etter voldtekter, dødsfall og ran. Ungdommene som hver sommer er ute etter billig sprit og lettkledd festing ble skremt bort, og derfor kunne Syden-klassikeren Ayia Napa på Kypros gjeninnta tronen som sommerens party-hovedsted for skandinaviske ungdommer. I månedsvis har de planlagt ferien i store, åpne Facebook-grupper.

Dagbladet tok turen for å se hvordan livet fortoner seg for de norske ungdommene som strømmer til Ayia Napa.

- Vi har vært her snart ei uke nå. Det er fyll hver dag, sier Marius Johansen (19).

Han ligger på Ayia Napas mest populære ungdomsstrand, Nissi Beach, sammen med ti gutter og ei jente fra Tønsberg. Gjengen henger slapt over solsengene i 35 graders varme.

Målet med turen lar seg ganske enkelt beskrive: festing.

DØDDRUKKEN: En gutt har flata ut i sentrum. Han er så full at kompisene ikke lenger får kontakt med ham. Store shotter med sprit koster bare 2-3 euro i Ayia Napa, og ofte får du flere med på kjøpet. Foto: Torbjørn Grønning/DAGBLADET
DØDDRUKKEN: En gutt har flata ut i sentrum. Han er så full at kompisene ikke lenger får kontakt med ham. Store shotter med sprit koster bare 2-3 euro i Ayia Napa, og ofte får du flere med på kjøpet. Foto: Torbjørn Grønning/DAGBLADET Vis mer

Måtte på sykehus

- I går var vi på en partybåt. Jeg hadde vært veldig full kvelden før, og tok seks kjappe tequilashots på båten. Noen timer seinere våknet jeg opp på gulvet på hotellrommet vårt og huska ingenting, sier Thomas Flom (18).

På samme båt var det konkurranser om hvem som kunne gjøre de villeste tingene. Vinnerne fikk sjampanje og sprit.
- Jentene flasha titsa, og guttene kledde seg nakne og hoppa i sjøen. Det var flere nordmenn som gjorde det, forteller Claus Erik Bergh (19).

En annen av gutta i gjengen har tilbrakt store deler av ferien så langt på sykehuset i Ayia Napa, etter en litt for vill fest.

- Jeg shotta for mye Smirnoff vodka. Morgenen etter hadde jeg så utrolig vondt i brystet. Jeg kom på sykehus, og legene sa det var spriten som gjorde det, forteller Enver Gashi (19).

Grisefyll er normalt
Gutta er ikke alene om å satse alt på alkoholen i ferien.

Dagbladet kan i dag presentere en fersk undersøkelse som TNS Gallup har utført for Europeiske Reiseforsikring. Den viser at ferietid for de aller fleste ungdommer er ensbetydende med store mengder alkohol.

Tre av fire ungdommer (16-24 år) mener det er vanlig å drikke mer enn to halvlitere med øl eller en halv flaske vin hver eneste dag på ferie.

STRIPPING I GATA: Denne unge, norske jenta vrenger opp kjolen sin midt i gata utenfor Norway Pub i sentrum av Ayia Napa. Det vekker ikke særlig oppsikt; i bargata er pupper, truser og rumper vanlige syn. Ayia Napa overlater ingenting til fantasien. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
STRIPPING I GATA: Denne unge, norske jenta vrenger opp kjolen sin midt i gata utenfor Norway Pub i sentrum av Ayia Napa. Det vekker ikke særlig oppsikt; i bargata er pupper, truser og rumper vanlige syn. Ayia Napa overlater ingenting til fantasien. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Tre av ti mener forbruket daglig er mer enn seks halvlitere eller ei flaske vin når man er på tur i utlandet.

- Jeg tror mange foreldre ville fått bakoversveis om de visste hvor mye ungdommene deres faktisk drikker, sier Emma Elisabeth Vennesland, informasjonsdirektør i Europeiske.

- To halvlitere med øl? Jeg ville heller sagt det var vanlig med to halvlitere med sprit, kommenterer Marius Johansen fra stranda i Ayia Napa.

- Nedslående
Drikkinga kommer ikke impulsivt når man er kommet til feriestedet. Mye alkohol er gjerne en del av planen hele veien, ifølge reiseundersøkelsen:

Fire av ti ungdommer legger stor vekt på billig alkohol allerede når de skal planlegge og bestemme hvor de skal dra på ferie.

Fungerende divisjonsdirektør Jens Guslund i sosial- og helsedirektoratet liker dårlig funnene i undersøkelsen.

- Dette er nedslående. Det viser i alle fall at ungdom er opptatt av at alkohol skal være billig, og at pris derfor er et viktig virkemiddel for å regulere alkoholinntaket blant ungdom, sier Guslund.

Kjekke svensker
Tilbake i Ayia Napa begynner unge, pene mennesker fra Skandinavia, Storbritannia og Øst-Europa å strømme til de utallige utestedene i sentrum. Kleskoden er «så lite som mulig». Innkasterne frister med «buy one, get two free».

- Guttene bare tar på deg, ingen spør om lov

Utenfor Norway Bar har ei ung, norsk jente klatret opp på ei trafikksperring.

Hun gjør noen intense dansetrinn for seg selv og sine skrattende tilskuere, før hun hyler noe uforståelig og river opp kjolen så den blomstrete trusa kommer til sin rett.

Fra utestedet Grabbarna Grus ljomer «Vi är pojkarna som busar med flickornas små musar», og inne kan du få kjøpt drinkene «Porn star» og «Brennande fittan». På dansegulvet kliner gutter med jenter og jenter med jenter.

I den klamme køen utenfor Blue Moon, nattklubben til Grabbarna Grus, møter vi tre jenter fra Bergen. De mener Ayia Napa er et sted du bare bør reise til som singel.

- Guttene bare tar på deg, ingen spør om lov her. Dessuten er alle andre single. Dette er et sted du leker deg, sier Ingeborg Marie Bern Egeland (18), som fikk kjæreste én måned før hun dro.

Målet for ferien er, ifølge henne, å drikke og å bli brun.

- Og kjekke svensker! tilføyer venninna Iselin Jeanett Eknes (20).

På balkongen hos Silje Hopaneng (21) og Maria Donberg (19) er det tid for vorspiel. Leiligheten på Kalypso er passe full av bikinier, håndklær og sminke, og på kjøkkenbenken står ei toliters pumpeflaske med sprit.

- Jeg tror aldri jeg har hatt det så gøy i hele mitt liv før, sier Silje med rusten røst.

Begge de to jentene har i løpet av sine to uker hatt feber og er blitt forkjølet. Silje har i tillegg hatt betennelse i øyet, men hun gikk til legen og fikk behandling.
- Sånn går det når vi synger, drikker og danser på bordene. Dessuten orker vi ikke å spise så mye når det er så varmt, og kombinert med ekstremt mye alkohol og lite søvn.… Vi blir slitne, sier Silje.

Maria heller opp en tequila shot til både seg og Silje og de svenske naboguttene.

Plastglasset blir tømt raskt og effektivt, og jentene skjærer grimaser mens de tygger i seg sitronskiva. En ny kveld i Ayia Napa er under oppseiling.

- Det blir litt greit å komme hjem også. Man slipper jo å føle presset hver dag når man våkner opp, om å hive seg ut i drikkinga igjen, sier Silje.

For unge turister

Gudrun Nylén er leder for Europeiske reiseforsikrings middelhavssenter på Kypros. Fra sitt kontor i Larnaca, fem mil fra Ayia Napa, møter hun mange nordmenn som kommer til Ayia Napa for å feste.

Hennes største bekymring er alderen på de reisende.

- Mange av dem som kommer hit, er for unge. Foreldre bør virkelig tenke seg om før de lar 16-17-åringer dra til slike steder. Her har de ingen kontroll på om barna deres kommer seg hjem om natta. Vi som bor her og ser hvordan det er, ville ikke latt barna våre dra hit før de er myndige. Det er så mange fristelser som er vanskelig å motstå, sier Nylén til Dagbladet.

Spydde i skuffen

Gutta fra Tønsberg begynner å bli slitne. Det tar på å være på ferie. De har også gått på en liten smell:

- Vi spilte volleyball i et av bassengene ved hotell Kalypso, og skjønte ikke hvorfor ingen andre brukte det bassenget. Etterpå fikk vi vite at det var den berykta klamydia-poolen, forteller Claus Erik Bergh.

Gutta oppsummerer gjerne feriens høydepunkter, så langt, for Dagbladet:

* Da en av dem velta dassen.

* Da en av dem pissa på seg.

* Da en av dem spydde i skuffen.Men slik må det bare bli, ifølge gjengen.

- Så lenge spriten er så billig, så må vi bare kjøre på, sier Thomas Flom.

POOLING: Aqua Club, som er tilknyttet partyhotellet Kalypso der svært mange norske ungdommer tilbringer ferien, har et basseng som bare går under navnet «klamydia-poolet». Ryktene sier at jenter som bader her både får klamydia og blir gravide. Stedet åpner klokka 04.00 om natta.
PÅ HELSA LØS: Gjengen fra Tønsberg har vært på fylla hver eneste dag. For Enver Gashi (foran) betydde det to døgn på sykehus. Truls Jacobsen (19), Robert Engebråten (19) og Mari Buer (19) har så langt holdt seg unna helsevesenet.
- FOR UNGE: Leder for Europeiskes middelhavskontor på Kypros, Gudrun Nylén, synes for mange skandinaviske 16-17-åringer får lov å dra på partyferie til Ayia Napa.
SANDVOLLEYBALL: Ungdomsgjengen fra Tønsberg som Dagbladet traff, koste seg på stranden på dagtid.
FRI FLYT: Jentene i hula-hula-skjørt springer rundt og samler undertøy fra gutter. De river av dem boxershortser og truser og samler alt i en stor sekk. En stund etterpå tar en guttegjeng hevn, og rapper jentenes truser.