Guttene er tilbake på rømmen

Ett døgn etter at de ble sluppet av politiet for sitt forrige lovbrudd.

TATT HÅND OM AV BARNEVERNET: Etter noen timer på politihuset i Drammen i går, ble ungdommene sluppet fri. Politiet frykter de vil få besøk av guttene igjen. Foto: Øistein Norum Monsen
TATT HÅND OM AV BARNEVERNET: Etter noen timer på politihuset i Drammen i går, ble ungdommene sluppet fri. Politiet frykter de vil få besøk av guttene igjen. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Natt til onsdag ble fire ungdommer fra Sørlandet stanset av politiet i Vestfold. De hadde stjålet bilen, satt seg bak rattet. Det ble lagt ut spikermatter, men bilen de kjørte stanset før de kom så langt.

Politiet står maktesløse og måtte etter en formiddag hos dem be Barne- ungdoms og familieetaten, som har ansvaret for ungdommene, hente barna og frakte dem tilbake til sine institusjoner.

Politiet anslår at en guttegruppe bestående av cirka ti ungdommer står bak over 500 lovbrudd. Det er snakk om væpna ran, vold, narkotikabruk og en rekke tyverier.

På rømmen igjen Nå skriver Fædrelandsvennen at tre av de fire guttene som ble stanset natt til i går, igjen er på rømmen. To forsvant fra institusjoner i Arendal, mens en har forsvunnet fra Moss, ifølge avisa.

- De tre er på rømmen i forhold til de stedene de skal oppholde seg. Frykten er at de stjeler bil og kjører på en slik måte at andre blir utsatt for fare, sier politioverbetjent Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon til fvn.no.

Barnevernet i Kristiansand er fortvilet etter å ha sett ungdommene på ny og på ny rømmer fra sine behandlingssteder.

- Barnevernet og politiet i Kristiansand har en felles forståelse om at dette er en stor utfordring, sier enhetsleder Tone Kylland i Kristiansand kommune.

Kritisk De fleste ungdommene det er snakk om er hjemhørende i Kristiansand. Barnevernet i kommunen har for de fleste av ungdommene kjøpt tjenestene til Barne- ungdoms og familieetaten (Bufetat) for å ivareta ungdommene. Og de fleste er underlagt såkalte tvangstiltak.

Kylland er kritisk til at Bufetat, som har ansvaret for barna, og institusjonene deres ikke klarer å holde på dem.

- Barna rømmer, de ruser seg og de begår nye kriminelle handlinger. Vi er mildt sagt veldig oppgitt. Vi klarer ikke å se hvilke tiltak Bufetat har satt inn for å forhindre at dette skjer på nytt og på nytt, sier Kylland.

Hun sier hun ikke kan gå detaljert inn i hver enkelts sak, men opplyser at alle kommer fra forskjellige bakgrunner og at det nødvendigvis ikke er slik at foreldrene deres ikke har vært gode nok.

- Dette er snakk om barn og det er ille når det ikke fungerer. Jeg forstår at Bufetat sliter, men det finnes muligheter. De handler om alternative institusjoner, for eksempel institusjoner i andre deler av landet som er mindre. Det kan også være enetiltak med mer, sier hun.

- Ikke et fengsel Direktør Ellen Ølnes Nadim i BUF-etat region Sør sier hun kjenner godt til saken med de kriminelle ungdommene.

- Vi er daglig i dialog med politiet og kommunen for å gjøre det best mulig for disse ungdommene. Vi går inn med alt vi har av mulige virkemidler, sier direktøren til Dagbladet.

Hun forstår at det er store forventninger til hva deres tiltak skal oppfylle.

- Barnevernet i Norge er et behandlingsbarnevern og ikke et straffebarnevern. Vi forsøker å følge opp så godt vi kan, sier Nadim, som understreker at regelverket i Norge er slik at de kan gå inn mot tvang mot ungdommene kun når de mener det er fare for barnets liv og helse.

- Når situasjonen har roet seg, slippes de igjen. Det er ingen muligheter for frihetsberøvelse i Barnevernet. Det er ikke noe fengsel, sier Nadim.

GJENGANGERE: 14-åringen og de tre 15-åringene som ble stoppet ved Kopstad i Vestfold natt til i går i stjålet bil fra Kristiansand, har flere hundre anmeldelser og saker på nakken. FOTO: TOM ERIK RØNNINGEN, TØNSBERGS BLAD.
GJENGANGERE: 14-åringen og de tre 15-åringene som ble stoppet ved Kopstad i Vestfold natt til i går i stjålet bil fra Kristiansand, har flere hundre anmeldelser og saker på nakken. FOTO: TOM ERIK RØNNINGEN, TØNSBERGS BLAD. Vis mer