<strong>JENTENE ER BEST:</strong> Guttene ligger godt an de første skoleårene, men så skjer det noe og jentene ender med de klart beste karakterene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
JENTENE ER BEST: Guttene ligger godt an de første skoleårene, men så skjer det noe og jentene ender med de klart beste karakterene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Guttene får dårligere karakterer enn jenter - forskjellene øker

Guttene går ut av ungdomsskolen med dårligere karakterer enn jenter i nesten samtlige fag. Prestasjonene blir svakere jo eldre guttene blir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kroppsøving er det eneste faget hvor guttene i snitt oppnår høyere standpunktkarakter enn jentene.

På slutten av ungdomsskolen er karakterforskjellene mellom gutter og jenters skoleprestasjoner langt større enn tidligere i skoleløpet, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Karakterforskjellene er minst i matematikk. Her fikk guttene i snitt karakteren 3,5 i standpunkt fra ungdomsskolen. Jentenes snitt er 3,7.

Rundt en av fire gutter fikk karakteren 1 eller 2 på matematikkeksamen, mens det samme gjelder i underkant av en av fem jenter.

De største kjønnsforskjellene er norsk hovedmål – både standpunkt og eksamen. Jentenes snitt til standpunkt var 4,2, mens guttenes snitt var 3,5. Langt flere jenter får gode karakterer i norsk sammenlignet med gutter, der hele 41 prosent av jentene gikk ut av grunnskolen med 5 eller 6 i norsk standpunkt. Andelen gutter med 5 eller 6 i norsk standpunkt var 16 prosent.

Kjønnsforskjellene er imidlertid mindre på de nasjonale prøvene, der guttene har overtaket de første årene.

Guttene gjør det bedre enn jentene på regneprøvene på 5., 8. og 9. trinn, men jentene får overtaket både på eksamen og i standpunkt matematikk på 10. trinn.

I lesing blir gapet mellom gutter og jenter gradvis større i jentenes favør, for så å bli markant større i norsk hovedmål ved avsluttet skolegang.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer