Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Guttene har krav på asyl

Har Flyktningerådet rundlurt fotballspillerne fra Sierra Leone? Er det derfor guttene går med på å fly tilbake til Afrika i dag? Det mener fortvilte ansatte i Utlendingsdirektoratet. De frykter at taskenspilleri setter guttenes liv i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansatte i Utlendingsdirektoratet (UDI), som kontaktet Dagbladet i går, er også kritiske til sin egen etats opptreden i saken. De ønsker ikke å stå fram. De mener guttene åpenbart har krav på asyl, og at UDI har plikt til å ta kontakt med guttene på eget initiativ.

Dette er informasjonen de hevder UDI er pliktige til å gi hver enkelt gutt, før de forlater landet i dag:

  • Flyktningerådet hevder du ikke kvalifiserer til politisk asyl i Norge. Det er ikke sant: Alle sierraleonere som har søkt om asyl i Norge, har blitt innvilget asyl eller opphold på humanitært grunnlag. Eneste unntak er tilfeller der det er tvil om nasjonalitet, eller der søkeren hadde et annet trygt førsteland. Det er ikke tvil om din nasjonalitet. Det vet UDI, som har innvilget visumsøknaden.

Rettigheter

  • Du undertegnet en kontrakt med Flyktningerådet før du forlot Sierra Leone. Der garanterer du at du ikke hopper av i Norge.

Det bør undersøkes om Flyktningerådet brøt den norske vergemålsloven ved å be deg, en mindreårig, om å inngå en slik kontrakt. Dine rettigheter i henhold til flyktningkonvensjonen står uansett over kontrakten.

Flyktningerådet har konfrontert deg med denne kontrakten i løpet av helga. Det er i beste fall umoralsk.

  • Flyktningerådet erklærer offentlig at det ikke er farlig for deg å reise hjem. UDI, som behandler alle asylsøknader i Norge, konsulterer aldri Flyktningerådet når det gjelder situasjonen i et land. Sierra Leone er et av verdens aller farligste land å leve i.

Under press

  • UDI har ikke grepet inn og engasjert seg i saken din, selv om UDI ifølge norsk lov kan være pliktig til å gjøre det.

Vi mener utlendingslovens paragraf 27 innebærer at saken din bør forelegges UDI, selv om du ikke har søkt asyl. Ifølge politiet i Strömstad opplyste du nemlig at du hadde til hensikt å søke asyl. Dermed bør trolig din sak håndteres i henhold til paragraf 15, den såkalte beskyttelsesparagrafen. Der heter det blant annet: «Utlending må ikke i medhold av loven sendes til noe område der utlendingene kan frykte forfølgelse som kan begrunne anerkjennelse som flyktning (...).»

Vi frykter at du og dine kamerater er under et uttålelig press. For eksempel erklærte dere alle lørdag kveld at dere ikke ville søke asyl. Likevel forlot en av dere skolen, og søkte om asyl på søndag.

  • Du har ikke snakket med UDI, du har vært under press fra Flyktningerådet, som er part i saken. Vi vet at argumenter de bruker overfor deg, ikke er gyldige. Vi mener UDI, Flyktningerådet og Norge svikter deg, hvis ikke enhver uklarhet i forbindelse med ditt opphold og dine samtaler med Flyktningerådet er kartlagt, og gjennomgått på vanlig måte av UDI, før du forlater Norge.
<B>VIKINGSPILLERNE: Disse tre har søkt asyl. De sju som etter planen skal tilbake til Sierra Leone i dag bør også få mulighet til å søke om asyl, ifølge UDI-ansatte.