Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Guttene må tilbake til Norge

I går ble seks av spillerne på fotballaget Freetown Vikings som rømte til Strömstad, sendt tilbake til Sierra Leone. Advokat Trond Olsen Næss mener at norske myndigheter må hente guttene tilbake til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mye tyder på at guttene er behandlet i strid med norsk lov. I så fall er norske myndigheter pliktige til å tilby dem retur til Norge, sier Olsen Næss til Dagbladet.

Han er en av flere jurister og organisasjoner som nå raser mot Flyktningerådets og UDIs håndtering av fotballspillerne fra Sierra Leone.

Flyktningerådets generalsekretær Steinar Sørlie beklaget i går kveld for første gang den såkalte «asyluttalelsen»:

- Jeg er villig til å ta sjølkritikk på at jeg en gang, på generelt grunnlag, uttalte at guttene ikke kvalifiserer til politisk asyl i Norge. For øvrig mener jeg at vi har opptrådt meget ryddig.

I går kritiserte også Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) for første gang Flyktningerådets håndtering av saken.

- Jeg er kritisk til at Flyktningerådet har gått ut og forhåndsdømt disse gutta. Det kan lett virke stigmatiserende når Flyktningerådet avviser at guttene bør få politisk asyl, sier leder Bjarte Vandvik.

Stor avstand

- Flyktningerådet har helt klart utsatt guttene for et utilbørlig press. Da det ble klart at flere av guttene ønsket asyl i Norge, burde de ha informert dem om deres rettigheter, og så ha trukket seg helt ut. I stedet har Flyktningerådet muntlig feilinformert guttene om deres rettigheter, ved å hevde at de ikke vil bli innvilget politisk asyl, sier advokat Næss, som tidligere har arbeidet i Utlendingsdirektoratet (UDI) og Justisdepartementet.

Sierra Leone-saken

  • Av den 23 mann store troppen til fotballaget Freetown Vikings, som kom til Norge for å spille Norway Cup, ble seks spillere og en trener sendt tilbake til Sierra Leone med fly i går .
  • Av de andre 16 har tre søkt om asyl i Stavanger, to har søkt om asyl i Trondheim, en har meldt seg for Politiet i Asker og Bærum. 10 personer er fortsatt savnet etter at de rømte i helga.

Olsen Næss mener det er helt klart at guttene, gjennom flukten til Strömstad, opptrådte på en slik måte at norsk lov forplikter UDI og politiet, UDIs forlengede arm i slike saker, til å ivareta guttenes interesser.

- Det innebærer blant annet at de mindreårige spillerne skulle fått oppnevnt hver sin uhildede verge av politiet. Det kan hende guttene har ombestemt seg, og ikke ønsker asyl, men det er da meget viktig at det skjer under omstendigheter hvor de har kunnet konferere med uhildede verger. Det har ikke skjedd. Det holder ikke juridisk at de har fått snakke med NOAS. Norsk lov er brutt. Hvis guttene ønsker det, er norske myndigheter pliktige til å hente guttene til Norge, og gi sakene deres skikkelig behandling, sier han.

Refser

Advokat Mette Jensen, som er engasjert av Sierra Leone-foreningen, refser også Flyktningerådet.

- Flyktningerådets rolle i saken er forkastelig. Heller ikke NOAS har sett alvoret i situasjonen.

Hun frykter at guttene som forlot Norge i går, ikke reiste frivillig.

MÅ HENTES TILBAKE: I går ble seks av Freetown Vikings-spillerne sendt tilbake til Sierra Leone. Advokat Trond Olsen mener norske myndigheter er pliktige til å hente guttene tilbake hvis de ønsker det.
FORKASTELIG: - Flyktningerådets rolle i saken er forkastelig, mener Sierra Leone-foreningens advokat Mette Jensen.