Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grottedramaet i Thailand

Guttene møter media for første gang på onsdag

Guttene og fotballtreneren skulle skrives ut fra sykehuset på torsdag, men er friske nok til å slippe ut en dag tidligere.

SKRIVES UT: De tolv guttene og fotballtreneren deres skal møte media på onsdag for å snakke om de to ukene de var sperret inne i Tham Luang-grotta. Foto: REX/Shutterstock
SKRIVES UT: De tolv guttene og fotballtreneren deres skal møte media på onsdag for å snakke om de to ukene de var sperret inne i Tham Luang-grotta. Foto: REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tolv thailandske guttene og fotballtreneren deres, som var fanget i Tham Luang-grotta i forrige uke, blir skrevet ut fra sykehuset en dag tidligere enn ventet.

Nå skal de snakke med media for første gang om de to ukene de tilbrakte i det oversvømte og kjølige grottesystemet nord i Thailand, melder The Guardian.

Bekymret for guttenes psykiske helse

Thailandske myndigheter håper den kommende pressekonferansen kommer til å roe ned den enorme interessen rundt guttenes historie.

- TUSEN TAKK: Guttene som var fanget i grotta i Thailand takker alle som har hjulpet dem - fra sykehussengen. Video: AP.Vis mer Vis mer Vis mer

De er bekymret for hva medieoppstyret kan gjøre med den psykiske helsen til barna, og pressekonferansen på onsdag kommer derfor til å bli nøye kontrollert.

Journalister kan sende inn spørsmål på forhånd som først blir gått gjennom av en psykolog. Spørsmålene som blir godkjent, vil bli stilt til guttene gjennom en moderator.

- Vi ønsker å dempe den offentlige interessen i saken, sier talspersonen for thailandske myndigheter, Sansern Kaewkamnerd, til Reuters.

Han legger til at det viktigste er at guttene kan gå tilbake til et normalt liv så snart som mulig.

Viseguvernøren i provinsen Chiang Rai, Passakorn Bunyalak, sier til Reuters at guttene kommer til å bli sendt hjem etter pressekonferansen på onsdag.

Han oppfordrer også foreldre og journalister til å vente med intervjuer i minst 30 dager.

- På dette tidlige stadiet prøver vi å sørge for at media ikke plager guttene, sier Bunyalak, og legger til at de er beskyttet av barnevernloven i Thailand.

REDDET: Thai Navy Seals har frigitt video av redningsaksjonen av de tolv guttene og fotballtreneren som var fanget i ei grotte i Thailand. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Ble friske raskt

Nå er det rundt ei uke siden fotballaget Wild Boars ble reddet ut av Tham Luang-grotta. Det var en redningsaksjon helt utenom det vanlige.

900 politibetjenter, ti politihelikoptre, sju ambulanser, over 700 oksygentanker og tusenvis av redningsarbeidere hjalp til med å få de tolv guttene og fotballtreneren deres helskinnet ut.

Alle 13 er i god behold og på bedringens vei etter å ha vært innlagt på sykehuset Chiang Rai Prachanukroh som ligger like ved grensa til Burma.

Noen av dem fikk lungebetennelse etter ukene de tilbrakte i den kjølige grotta, men skal ha blitt friske raskt, ifølge helseministeren i Thailand.

Nå er de såpass friske at de kan skrives ut en dag tidligere, melder The Guardian.

Invitert til Old Trafford

Redningsaksjonen har fått et voldsomt medieoppslag, og fotballguttene har mottatt lykkønskninger fra storklubber som blant annet Bayern München og Roma.

Manchester United inviterte til og med gjengen til Old Trafford for å se på FIFA-finalen som var i forrige uke.

- Manchester United er glade for at de tolv fotballspillerne og deres trener nå er i trygghet. Våre tanker og bønner er med alle berørte. Det vil være oss en ære å ta imot fotballaget og deres redningsmenn på Old Trafford denne sesongen, skriver klubben på Facebook.

Hollywood vil lage film

Flere filmselskaper er allerede godt i gang med å legge grunnarbeidet for en film basert på redningsaksjonen.

Det er det kristne filmselskapet Pure Flix som ser for seg en «storstilt Hollywood-film med A-stjerner».

- Det kommer til å komme andre produksjonsselskaper så vi måtte handle raskt, sier Michael Scott fra Pure Flix til nyhetsbyrået Ap.

Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi har tidligere uttalt overfor Dagbladet at det guttene først og fremst trenger, er ro og hvile.

- Det aller viktigste er at de blir gjenforent med foreldrene sine. Det andre er at de har vært sansedeprivert. De har fått lite inntrykk både når det gjelder hørsel, lukt og syn, så de må få en rolig tilpasning til livet utenfor og skjermes fra media, sier han.

Tre dager lang redningsaksjon

Guttene, som er i alderen 11 til 16 år, ble sperret inne i grotta da de utforsket den etter en fotballtrening 23. juni. Den 25 år gamle fotballtreneren deres ble også sperret inne.

Verken foreldrene eller verdenssamfunnet hørte fra dem før to britiske redningsdykkere fant guttene 2. juli.

Etter en tre dager lang redningsaksjon, hvor en thailandsk marinedykker mistet livet, ble de endelig reddet ut ved hjelp av dykkerutstyr og beroligende medisiner.