Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fotballag fanget i grotte i Thailand:

Guttene som ikke ble med på turen:
- Har vært i grottene mange ganger før

Fotballaget pleide ofte å ta seg inn i grottene etter trening, sier to av spillerne som ikke var med på den skjebnesvangre turen for to uker siden.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i to uker sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tolv thailandske guttene i alderen 11 til 16 år, og deres 25 år gamle fotballtrener, har nå vært innesperret i grottekomplekset Tham Luang i Chiang Rai nord i Thailand i to uker.

Guttene søkte ly i grotta da det den 23. juni, begynte å regne under en tur fotballaget var på. Siden har grotta vært delvis fylt med vann, og det har ikke vært mulig for guttene å ta seg ut for egen hånd.

To gutter fra fotballaget deltok ikke på den skjebnesvangre turen for to uker siden. De følger nå spent med på redningsaksjonen av lagkameratene fra utsiden.

- Stoler på treneren

Queue (13) og Kaan (13) heter de, og til ABC News sier de to at de på ingen måte bebreider treneren.

REDNINGSARBEID: Redningsarbeidet fra grotten i Thailand der fotballaget er innestengt. Video: AP Vis mer Vis mer

Derimot stoler de fullt og helt på ham, sier de til avisa.

De forteller at den 25 år gamle treneren mange ganger tidligere har tatt med fotballaget opp i grottekomplekset i fjellene etter trening.

Om guttene ikke ønsket å bli med på disse turene, kunne de vente på at foreldrene skulle hente dem, sier de.

Den 23. juni dro ikke Queue på trening i det hele tatt, fordi han i stedet så en VM- kamp på TV. Kaan var hjemme fra treninga fordi han var syk, ifølge ABC News.

- Var ofte i grottene

Guttene sier til avisa at treneren ofte ga fotballaget en liten pep-talk før de tok seg inn i grottekomplekset, som ligger anslagsvis en 45 minutters sykkeltur unna skolen deres.

Noen ganger kunne de tilbringe opptil seks timer i grotta, sier guttene.

- Vi tok med litt mat, vann og lommelykter.

SPERRET INNE: Etter et kraftig uvær i Thailand ble et fotballag på 12 unge gutter og treneren deres sperret inne. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Etter at lagkameratene ble funnet i grotta den 2. juli, har redningsarbeidere desperat forsøkt å få dem ut.

Arbeidet har vist seg svært vanskelig, ettersom at deler av grotta er fylt med vann, guttene befinner seg anslagsvis 800 meter inni fjellet, og flere av dem - treneren inkludert - er svekket etter mange dager i mørket, uten mat.

Boret hull

Redningsarbeiderne har etter hvert innsett at arbeidet med å evakuere dem er en kamp mot klokka, ettersom monsunregn snart ventes å ødelegge flere dagers intensivt arbeid med å tømme grotten for vann.

Flere enn 100 hull er boret i fjellet over grotta – noen bare noen få meter ned og andre opp mot 400 meter ned – i et forsøk på å gi guttene en utvei som ikke innebærer at de må dykke ned i de oversvømte passasjene i grotta.

Ingen av boreforsøkene har imidlertid nådd fram. Isteden har flere dager med gunstige værforhold og vannpumping gitt redningsarbeiderne et kort tidsvindu der det kan la seg gjøre å ta guttene ut gjennom hovedinngangen, skriver NTB.

- Med tanke på vannstand, vær og guttenes helse er forholdene perfekte for evakuering nå og de neste tre eller fire dagene. Vi må gjøre et klart valg, sier provinsguvernør Narongsak Osatanakorn.

Redningsarbeidere skadet

I dag ble fire redningsarbeidere skadet da bilen de satt i kjørte utenfor en klippe i området rundt Tham Luang-grotten, ifølge den thailandske avisen Khao Sod.

Tre av redningsarbeiderne skal være lettere skadet, mens den fjerde er kritisk skadet, skriver avisa. Ulykken skal ha skjedd rundt klokka 7, lokal tid.

I går døde redningsarbeideren Saman Kunont mens han jobbet i grotta.

- Økende fare

Til tross for at forholdene er på sitt gunstigste hittil, vil guttene fortsatt måtte gjennom trange, krokete og vannfylte passasjer dersom de skal ut gjennom hovedveien.

Myndighetene venter nå på to store grupper med frivillige dykkere som skal ankomme senere lørdag og søndag. Etter det vil de være klare for å starte operasjonen med å redde guttene ut.

- Planen jeg har holdt fast på helt fra start er at vi må få barna ut, og den avgjørende faktoren for denne planen er at det er så lite vann som mulig i grotten. Men hvis det regner og blir mer vann igjen, aner vi ikke hvilke risikofaktorer vi kommer til å stå overfor, sier Osatanakorn, ifølge NTB.

Redningsarbeiderne har i mellomtiden lyktes i å sikre oksygentilførsel til guttene via et flere kilometer langt luftrør, men provinsguvernøren sier det fortsatt er risikabelt å la guttene å være innesperret for lenge.

- Når man er i et begrenset område og oksygennivået faller til 12 prosent begynner menneskekroppen å skru seg av og man kan bli bevisstløs. Dessuten er det også karbondioksid. Hvis oksygennivået faller og karbondioksidnivået går opp, kan man få for mye karbondioksid i blodet, sier Osatanakorn.

Treneren beklager

Etter over en uke uten livstegn fra verken guttene eller fotballtreneren Ekkapol Chantawong, ble gruppa funnet i live av britiske dykkere på en forhøyning i grotten mandag.

Inntil da var den 25-årige treneren den eneste voksne personen de unge guttene hadde å forholde seg til. Han har både vært hyllet som helt, blant annet fordi han skal ha gitt guttene all maten gruppa hadde med seg, og fått kritikk for å ta med seg guttene inn i grotten midt i monsunsesongen.

I et brev grottedykkerne tok med til foreldrene fredag, skriver Chantawong at han beklager.

- Til alle foreldrene vil jeg fortelle at guttene fremdeles har det bra. Jeg lover å gjøre mitt beste for å ta vare på barna. Takk for den moralske støtten, og jeg beklager overfor foreldrene, heter det i beskjeden.

Guttene: – Kommer tilbake

Også håndskrevne lapper fra guttene, som BBC har gjengitt i sin helhet, ble tatt med ut av grotten fredag. En av dem, som kaller seg «Bew», skriver at foreldrene ikke skal bekymre seg.

- Jeg har vært borte i to uker, men jeg kommer tilbake og skal hjelpe dere med å selge tingene deres, skriver han. Foreldrene driver en butikk.

Flere av foreldrene har sendt svarbrev, og mange av dem understreker at de ikke er sinte på treneren.

- Verken mammaer eller pappaer er sinte på deg. Takk for at du tar vare på barna, heter det i et av svarbrevene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!