Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutter er mer sårbare enn jenter

Gutter i førskolealderen er mer sårbare for påvirkning fra sine nære omgivelser enn jenter. En psykologisk undersøkelse viser at gutter blir lettere preget av foreldrenes oppdragelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker Helle Wessel Andersson ved Norsk institutt for sykehusforskning i Trondheim har studert nærmere 600 førskolebarn fra Trondheim, Bergen og Uppsala fra fødselen av og fram til 5-årsalderen.

Prosjektet er en del av et langtidsstudium, og er unikt i Nord-Europa, skriver bladet Forskning.

Undersøkelsen viser at en oppdragelse med mye oppmuntring, frihet og positive holdninger til barnet - i motsetning til en mer restriktiv og beskyttende oppdragelse - fremmet evneutviklingen hos gutter. En slik effekt av oppdragelsen ble ikke funnet hos jenter.

- Tidligere studier har vist at særlig fedre behandler gutter og jenter ulikt fra fødselen av. Guttene får kvalitativt mer oppmerksomhet for atferd som har å gjøre med intellektuell aktivitet, sier Helle Wessel Andersson.

Undersøkelsen viser videre at far har stor betydning for gutter i førskolealder. Forskeren fant en sterk sammenheng mellom fars utdanning og gutters kognitive evner.

- Disse resultatene kan tyde på at et samlivsbrudd i denne alderen, hvor kontakten mellom far og barn svekkes, er mer alvorlig for gutter enn jenter, sier Helle Wessel Andersson til bladet Forskning.

(NTB)