Gutter fikk alvorlige øyeskader da kakaoboks eksploderte på SFO-utflukt

Fire barn ble i går sendt til Drammen sykehus etter kakao-ulykke. Tre av barna risikerer varige synsskader. Nå stanses salget med umiddelbar virkning.

- EKSPLODERTE: Moren til en av guttene som nå behandles på sykehus for øyeskader, sier det var en beholder med ferdig-kakao som eksploderte på en SFO-utflukt. Nå trekkes boksene, som er av denne typen, fra markedet med umiddelbar virkning. Foto: Privat
- EKSPLODERTE: Moren til en av guttene som nå behandles på sykehus for øyeskader, sier det var en beholder med ferdig-kakao som eksploderte på en SFO-utflukt. Nå trekkes boksene, som er av denne typen, fra markedet med umiddelbar virkning. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire barn i niårsalderen ble onsdag sendt til sykehus med skader på øynene, etter at en kopp med kakao skal ha eksplodert på en SFO-utflukt. Tre av barna ligger fortsatt på sykehus i dag.

Dagbladet har snakket med moren til en av guttene som fikk det hun beskriver som «etsende væske» på øynene.

- Sønnen min har fått etseskader. Legene sier det er for tidlig å si hvor store skadene er, men det er alvorlig, sier Ellen Wennevold Aas til Dagbladet.

- Eksploderte Sønnen Albin Kjos (9) var blant guttene som på SFO-utflukten forsøkte å få opp boksen med ferdigkakao fra Hot Booster Original Kakao, som er en type selvvarmende ferdigkakao på boks. Det skal ta tre minutter å varme den, ifølge produktbeskrivelsen.

Mens guttene sto samlet rundt kakaoen skal hele boksen ha eksplodert, og innholdet i boksen kommet i øynene på guttene.

Lena Skotland, kommunikasjonsrådgiver ved Drammen sykehus, bekrefter hendelsen overfor Dagbladet.

- Jeg har ikke oversikt over foranledningen for ulykka, men fire gutter ble sendt til oss i går. Tre av dem har alvorlige øyeskader, og den fjerde fikk dra hjem, men kommer til å måtte komme inn til regelmessig sjekk, sier hun.

- Fare for nedsatt syn Hun forteller at barna nå blir tatt hånd om av øyeseksjonen på sykehuset.

- Legene jobber for å minimere skadene, men det er fare for at de får nedsatt syn, sier hun til Dagbladet.   

Barna ble først sendt til legevakten i Bærum, før de ble overført til Drammen sykehus.

Wennevold Aas mener situasjonen er alvorlig, og ønsker at kakaokoppen umiddelbart trekkes fra markedet.

- Det er helt klart farlig og det må ikke ramme noen andre.

Trekker produktet Dagbladet har vært i kontakt med Norgesgruppen, som i ettermiddag har valgt å sende ut en såkalt «kode rød» til alle butikkene i Norge.

- Det betyr at produktet skal av markedet og sluttes og selges, med umiddelbar virkning, sier Janna Nordgår, kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen, til Dagbladet.

- Nå jobber vi med å komme til bunns i hva som kan ha skjedd, og ser hvordan vi skal løse dette, sier hun.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med produsenten av ferdigkakaoen, men har foreløpig ikke lyktes.