«Gutter ga meg gratis alkohol og narko. Jeg ble kjørt rundt i raske biler.»

Historiene til de misbrukte barna i Rotherham.

DØMT FOR OVERGREP:  Mohsin Khan var en av fem menn som i 2010 ble dømt for seksuelle overgep i Rotherham, Storbritannia. I rapporten som ble lagt fram i går kommer det fram rystende historier om de misbrukte barna. 
Foto: Ross Parry Agency / NTB Scanpix
DØMT FOR OVERGREP: Mohsin Khan var en av fem menn som i 2010 ble dømt for seksuelle overgep i Rotherham, Storbritannia. I rapporten som ble lagt fram i går kommer det fram rystende historier om de misbrukte barna. Foto: Ross Parry Agency / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 1997 skal minst 1400 barn ha blitt utsatt for overgrep i Sheffield-forstaden Rotherham selv om varsellampene lyste.

Dette ble avdekket i den uavhengige granskningen ledet av professor Alexis Jay. Bak disse tallene skjuler det seg enkeltskjebner som i dag ryster Storbritannia.

I rapporten beskrives barnas historier som skrekkelige.

Barneprostitusjon Granskerne har snakket med flere sosialarbeidere i Rotherham som forteller at de har kjent til problemene med «seksuell utnyttelse»
av barn i byen siden tidlig på 90-tallet. Men at det ofte ble beskrevet som barneprostitusjon. Seint på 90-tallet ble den lokale, private støttegruppa Risky Business opprettet for å prøve å hjelpe barna.

Granskningsgruppa har sett nærmere på 66 av sakene gjennom å lese sakspapirene, brev, intervjue barnas foreldre og noen av de misbrukte barna selv.

«Grooming» I mange av tilfellene ble barna utsatt for såkalt «grooming» der overgriperne lokket barn i 11-12-13-årsalderen med seg utenfor skoler, ifølge rapporten.

Typiske eksempler skal ha vært der ofrene ble kurtisert av en yngre gutt som de seinere regnet som sin kjæreste.

- Han har kanskje andre kjærester, men jeg er spesiell, siteres en av dem i rapporten.

 Etter hvert ble jenta introdusert til eldre menn som kom med gaver, gratis alkohol og av og til narkotika.
- Gutter ga meg gratis alkohol og narkotika. Jeg ble kjørt rundt i raske biler, forteller et av ofrene.

I rapporten kommer det også fram at mange av ofrene hadde en trøblete bakgrunn med både familievold og psykiske problemer.

I enkelthistoriene granskerne trekker fram opplyser de at de aller fleste ofrene er etniske engelske barn mens overgriperne har minoritetsbakgrunn. I sakspapirene fra lokale myndigheter er de beskrevet som «asiatiske menn».

Her er noen av historiene om barna i Rotherham.

«Barn A:» «Barn A» var 12 år gammel da det ble oppdaget at hun kunne være i risikogruppa for seksuell utnyttelse. Hun holdt seg med en gruppe eldre asiatiske menn og var muligens involvert i narkotikabruk. Hun erkjente at hun hadde hatt samleie med fem voksne menn. To av de voksne fikk påtaleunnlatelse etter at de innrømmet forholdene. Jenta ble seinere plassert under beskyttelse av Child Protection Register.   

«Barn B»: «Barn B» ble henvist til Risky Business da hun var 15. Da hadde hun blitt lokket inn i et «forhold» med en eldre mann som også utnyttet andre barn. Barn B sa hun elsket mannen og mente at han også elsket henne. Han formidlet henne til Leeds, Bradford og Sheffield der han tilby henne å leie husvære i en av byene. Barnevernet ble varslet, men ingenting skjedde.

Deretter skal hun ha blitt truet med å bli sexslave. Flere voldsepisoder fulgte - både mot henne og hennes familie.Etter at hun fikk helt bensin over seg og truet med å bli satt fyr på satte hun en overdose. «Barn B» skal ikke ha turt å gå til politiet og da hun fylte 18 hadde familien hennes blitt splittet - og hun ble hjemløs. Rapporten konkluderer med at «Barn B» ble fullstendig sviktet av myndighetene.

«Barn H»: «Barn H» var 11 år gammel da politiet ble oppmerksom på hennes situasjon. Hun fortalte da at hun og et annet barn hadde blitt misbrukt av voksne menn. Da hun var 12 år gammel ble hun funnet i baksete av en bil med en mistenkt barneovergriper som hadde bilder av henne på mobiltelefonen. Hun ble identifisert som et av ni barn som ble satt i sammenheng med en barneovergriper.

Tre måneder seinere ble saken avsluttet. En måned seinere ble hun funnet i et nedslitt hus sammen med et annet barn og flere voksne menn. Hun ble arrestert for fyll (politiet henla seinere saken). Ingen av mennene ble pågrepet.På dette tidspunktet var hun igjen identifisert som et av barna som var i fare.

Politiet, Risky business og lokale barnevernet tok hånd om jenta. Jenta spontanaborterte da hun var i fosterhjem. Seinere ble noen av mennene dømt.

Nekter å gi seg Etterspillet til skandalen i Rotherham har allerede ført til at gruppelederen for Labour i bystyret har trukket seg. Flere har nå krevd at politisjef Shaun Wright også bør gå.

Han ble valgt til politidirektør i 2012, men i perioden 2005-2010 hadde han ansvaret for barnevernstjenesten i Rotherham. Wright opplyser til BBC at avsløringen kom som en overraskelse på ham.

- Hadde jeg dengang visst det jeg vet nå, så kunne jeg ha gjort mer, sier Wright til BBC.

Han nekter likevel å gå av.

- Jeg mener jeg er den riktige personen til å ha denne stillingen på nåværende tidspunkt, sier Wright.