Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps landsmøte 2017

- Gutter i Norge skal slippe at noen skjærer i tissen deres

Frp-landsmøtet er delt i spørsmålet rundt et forbud mot omskjæring av gutter. Enkelte viser til frykt for at jøder skal føle seg utstøtt fra det norske samfunnet.

MOT OMSKJÆRING: Tormod Overland i Frp mener det ikke er riktig å skjære i små guttebarn. Deler av partiet er uenig, og viser blant annet til frykt for at jødene som bor i Norge skal forlate landet. Foto: Torunn Støbakk / Dagbladet
MOT OMSKJÆRING: Tormod Overland i Frp mener det ikke er riktig å skjære i små guttebarn. Deler av partiet er uenig, og viser blant annet til frykt for at jødene som bor i Norge skal forlate landet. Foto: Torunn Støbakk / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det brygger opp til omskjæringsstrid ved Frps landsmøte i helga.

I landsstyrets innstilling til Frps nye prinsipp- og handlingsprogram foreslås det å «forby rituell omskjæring av guttebarn». Et mindretall går mot forslaget. De ønsker ikke et forbud mot omskjæring av gutter.

Fra talerstolen uttrykker mindretallet i salen to hovedbekymringer til et forbud:

  • At et forbud mot rituell omskjæring skal få jøder til å forlate Norge.
  • At et forbud mot rituell omskjæring skal gi helseplager på barna som omskjæres, fordi det fryktes at omskjæringen ikke vil opphøre med et forbud, men foregå uten helsepersonell.

- Likebehandling

Tormod Overland i Sør-Trøndelag Frp er blant dem som grep mikrofonen for å tale varmt for et omskjæringsforbud.

- Med bakgrunn i grunnleggende menneskerettigheter har vi forbudt omskjæring av jenter i Norge, så jeg synes dette har med likebehandling å gjøre. Alle gutter i Norge skal slippe at noen skjærer i tissen deres, sier han til Dagbladet.

I det jødiske trossamfunnet er det vanlig å omskjære gutter når de er åtte dager gamle. Denne tradisjonen strekker seg flere tusen år tilbake i tid. Overland mener likevel at jødene som bor i Norge pent må tilpasse seg norsk lov.

- Mange av dine motstandere er redd Frp støter fra seg det jødiske miljøet dersom man går ut mot omskjæring?

- Jødene er ikke en ensartet gruppe. Det finnes også jøder som har et annet syn på omskjæring, de som mener omskjæring kan håndteres når et barn er blitt myndig. Det er klart at dette går mot en del konservative Frp-ere som står for kristne verdier og har tette bånd til Israel. Det er store spenninger i partiet rundt spørsmålet om omskjæring, det vil jeg ikke legge skjul på, sier Overland.

Justisministeren er usikker

Frp-eren sier han ikke er bekymret for at jøder skal føle seg uønsket i Norge, slik enkelte motstandere av et forbud har hevdet både på sosiale medier på fra talerstolen på landsmøtet.

- Jeg tenker at jødene må akseptere at de bor i Norge og at vi har norske tradisjoner og kultur som de må ta til seg, sier han.

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) blir den som eventuelt skal håndheve et forbud mot rituell omskjæring på gutter. Amundsen har fortsatt ikke bestemt om han vil stemme for forslaget eller for dissensen.

- Det er veldig viktig å skille mellom kjønnslemlestelse av kvinner og omskjæring på guttebarn, sier han til Dagbladet.

- Så omskjæring av guttebarn er ikke kjønnslemlestelse?

- I så fall er det veldig store deler av verdens befolkning som er kjønnslemlestet. I USA er det jo veldig vanlig å omskjære gutter, for eksempel. Det er viktig å lytte til debatten, og jeg ser begge sider av saken. Jeg har rett og slett ikke bestemt meg for hva jeg skal stemme.

- Denne saken er problematisk overfor Israel-vennene i Frp?

- Ja, et forbud vil jo omfatte jødene også, så det ligger en utfordring der, ja.

Uenig med Amundsen

Tormod Overland er helt uenig med Amundsens karakteristikk av omskjæring på gutter.

- Jeg mener det er kjønnslemlestelse. Det er dokumentert at det skjer forandringer i kjønnsorganet på gutter når du tar bort forhuden, og det er jo en grunn til at leger i Norge er motvillig til å delta i denne praksisen. Komplikasjoner kan oppstå, sier han.

Overland legger til at han er trygg på at forbudet mot omskjæring vil få flertall i landsmøtet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!