Gutter og babyer

I likestillingslandet Norge kommer det nå ut to nye leksikon: Ett for gutter og ett for jenter. Gjett hvilket som har oppslagsordet «Babes».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«BABES ER et engelsk låneord for jenter som er så uvirkelig pene at de blir uoppnåelige», står det i Aschehougs og Gyldendals Gutteleksikon. «Hvis man skulle være så heldig å bli sammen med en babe, kan hun gå over til å bli «baby», som er en vanlig måte å henvende seg til kjæresten sin på i amerikanske filmer». Gutter og babes har forskjellige interesser og, skal det vise seg, forskjellige plikter. Jentene får beskjed om å hjelpe mor med å dekke bordet, ikke røyke, ta vare på kroppen sin og være snill mot andre. Mens forfatteren av det samme kapittelet i Gutteleksikon måtte spørre sin kone for i det hele tatt å komme på hvilke plikter gutter har. Kona nevnte sju enkle oppgaver, hvorav én var å kreve å bli tatt på alvor og en annen var å rydde etter seg - «innen rimelighetens grenser».

NEI, DETTE er altså ikke oppskrifter fra gutte- og jenteblader, men stikkord fra nye, norske leksikon, autoritetsbøker som skal være «en håndbok, en storesøster, som gir både svar, råd, støtte og forståelse» for den som er på vei inn i puberteten. Likestillingsminister Karita Bekkemellem kalte vinklingen i bøkene for «grotesk» i VG i går, og ville undersøke om utgivelsene burde stanses. Kunnskapsforlaget, som står bak utgivelsene, forsvarer seg med at Gutteleksikonet er nyskrevet av norske forfattere mens Jenteleksikonet bare er oversatt fra fransk. Slik understreker de for så vidt kritikken: Det er viktigere å lage noe godt og originalt for gutter enn for jenter.

JENTEBLADENE HAR lenge vært en kilde til bekymring for tenåringsmødre, som nødig vil at døtrene deres skal tro hele verden dreier seg om sminke, sjekketriks og intimbarbering. Et leksikon, der jentene kan slå opp på stikkord det kan være pinlig å gå til mor med, er en god idé. Helsestasjoner og seksualopplysningskontorer har vist interesse for utgivelsen. Oppslagsord som mobbing og prevensjon er nyttige. Men skal jenter i dag lese i leksikon at man kan gjøre seg selv ute av stand til å oppleve den store kjærligheten, hvis man «ødelegger følelsene» ved å være sammen med en tilfeldig gutt? Boka anbefaler heller å trekke seg tilbake og lese kjærlighetsromaner, vel å merke de med lykkelig slutt. Videre hevdes det at «du interesserer deg sikkert mer for jenteblader som kan holde deg oppdatert når det gjelder moter, sminke og musikk» enn for «dagsavisene, fulle av krig og elendighet som de er»? Gutta, derimot, blir oppfordret til å lese avisene kritisk.

VÅKN OPP! er tittelen under stikkordet «Likestilling» i Gutteleksikon. Der blir unge gutter fortalt at faren deres sannsynligvis er skilt fordi han ikke skjønte at han måtte gjøre mer husarbeid enn faren sin. «Skal man virkelig straffes så hardt for ikke å følge med i tida? Det kan virke urettferdig, men slik er det altså», skriver forfatterne.

Ja, slik er det. Også for den som lager leksikon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer