Gutter på randen

Unge gutter trenger bare å være seg selv. Men hvem er du når alt flyter?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

INDIVIDUALISMEN ER vår tids ideologi. Du får selv sørge for din egen lykke. Men i et samfunn der alle er overlatt til sin egen selvforvaltning, er det ikke så rart at det skapes en generasjon usikre unge gutter. Skal vi kalle dem tapere?

GUTTA ER I ferd med å bli samfunnets svakeste ledd, fastslår et prosjekt i regi av Næringslivets hovedorganisasjon (NHO). Unge gutter kan ikke lese ordentlig, de får ikke jobb, de dropper ut av videregående skole. NHO anslår at 5000- 6000 ungdommer i hvert ungdomskull er i faresonen. De aller fleste er gutter. I verste fall ender de som sosialhjelpsmottakere eller uføretrygdede før de fyller 30. Noen mener dette skyldes femininisering av skolen. Jeg vet ikke. Jeg tror først og fremst dette handler om den sårbare ungdomstida og hvor lite omgivelsene har lagt til rette for at man skal overleve.

DET FINNES NEMLIG et paradoks i dette: På den ene sida er unge i dag langt mer frigjorte fra familiemessige, klassebestemte og geografiske bindinger og tradisjoner enn tidligere. På den andre sida er de mer overlatt til seg selv, og de beslutningskonflikter som springer ut av overflodssamfunnet. Ethvert valg innebærer å velge vekk noe og dermed et mulighetstap. Det betyr at på samme måte som innfridde forventninger står for individets fortjeneste må store skuffelser også tilskri-ves den enkelte. Undersøkelser i Mellom-Europa har vist at mens ungdommer for 30 år siden knyttet seg til store bevegelser, er valg av livsstil i dag et individuelt prosjekt der alle muligheter står til disposisjon. Og mens man før hadde store forbilder å strekke seg etter, er det nærmest problematisk å ha idoler i dag. Det moderne ideal handler om å «være seg selv\' - og å ha seg selv som forbilde. Men hvor vanskelig er det ikke å «bare være seg selv» i en ungdomsfase da alt flyter?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer