Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gutter på skolen vil drepe jenta

Vitne fortalte i retten i Drammen i går at familien skal ha gitt tillatelse til æresdrap av jenta (17) som ble tvangsgiftet i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Faren til den 17 år gamle jenta som hevder hun er blitt tvangsgiftet, innrømmet i retten at han ønsket livet av datteren sin fordi hun har ødelagt familiens ære.

Etter at han kom med disse truslene i slutten av januar i år, ble han varetektsfengslet sammen med sin sønn. De to har siden sittet i varetekt frem til saken startet i Drammen tingrett denne uken.

Vitnet om drapsplaner

Barnevernet tok hånd om 17-åringen etter at truslene ble fremsatt og nå bor hun sammen med en norsk familie på et hemmelig sted. Ytterst få vet hvor dette er, og da jenta kom til tingretten i går ble hun passet på av flere polititjenestefolk.

Dagbladet.no er kjent med at politiet for en stund tilbake ble underrettet om rykter som verserer i det kurdiske miljøet i Drammen, om at familien til 17-åringen skal ha gitt sin tillatelse til at andre kan utføre et æresdrap på deres datter.

Vanligvis er det familien selv som skal utføre et æresdrap, men familien skal ha gått til det noe uvanlige skritt å tillate andre å utføre et slikt drap.

Et av vitnene i rettssaken bekreftet i går at hun var blitt kjent med rykter om at en slik tillatelse var blitt effektuert.

- Gutter på skolen der jenta gikk skal ha gitt uttrykt for at de har lyst til å drepe jenta. Dette skal familien ha gitt sin tillatelse til, hevdet vitnet i retten.

TVANGSGIFTET:  Den 17 år gamle jenta lever i skjul etter at hun ble tvangsgiftet i Nord-Irak i fjor sommer.  Bistandsadvokat Monica Lindbeck (t.v) snakker her med henne i en rettspause i Drammen tingrett. Foto: OLIVER ORSKAUG
TVANGSGIFTET: Den 17 år gamle jenta lever i skjul etter at hun ble tvangsgiftet i Nord-Irak i fjor sommer. Bistandsadvokat Monica Lindbeck (t.v) snakker her med henne i en rettspause i Drammen tingrett. Foto: OLIVER ORSKAUG Vis mer

Påtalemyndigheten ønsker ikke å kommentere opplysningene vitnet kom med uoppfordret på slutten av sitt vitnemål, men aktor i saken bekrefter til Dagbladet.no at politiet i Drammen er orientert om lignende opplysninger.

Må møte i retten i dag

Vitnet i retten fortalte at flere familier i det kurdiske miljøet i Drammen var kjent med tillatelsen familien skal ha gitt, og flere skal ha uttrykt at de vil hjelpe til med å finne 17-åringen som nå lever i skjul.

I dag skal den 17 år gamle jenta igjen møte i retten.

Hun har møtt noen timer på åpningsdagen for rettssaken, men nektet å forklare seg, blant annet på grunn av frykt. Hennes far og bror må forlate rettssalen når hun kommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!