- Gutter skal være bråkete og ulydige, mens jenter skal leve i en fantasiverden

Svensk psykologilærer og blogger mener H&M setter barna i bås.

ULIKE BARNEKLÆR:  På raden øverst er klær som er ment til gutter, mens raden under viser klær beregnet på jenter. Foto: Produktbilder fra H&Ms norske nettbutikk
ULIKE BARNEKLÆR: På raden øverst er klær som er ment til gutter, mens raden under viser klær beregnet på jenter. Foto: Produktbilder fra H&Ms norske nettbutikk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gutter er barnslige og bråker, mens jenter er rolige og uskyldige. Det er budskapet H&M gir med sin nye barnekolleksjon, mener den svenske psykologilæreren og bloggeren Rose-Marie Fallgren, skriver Expressen.

Flere av plaggene hun viser til er også å få kjøpt i den norske nettbutikken til H&M. På et lite utvalg av gutteklærne finner man tekster som «Rules are made to be broken» og «Trouble is my middle name». Mens noen av jenteplaggene har påskrifter som «Find beauty in small things» og «Do things that make you happy».

- Her ser man helt forskjellige budskap: Ett som påstår at barnet er bråkete eller finner på tull, mens det andre barnet skal leve i en lykkelig fantasiverden, skriver Fallgren i et blogginnlegg.

Overfor Dagbladet sier Fallgren at hun ønsket å vise hvor stor forskjell det er på jente- og gutteavdelingen i butikken.

- Det blir særlig tydelig når man legger plaggene ved siden av hverandre. Jeg syns det er trist at man fortsetter å sette jenter og gutter i bås, sier Fallgren til Dagbladet.

Bekymret Også likestillingsombud Sunniva Ørstavik er bekymret for hvordan gutter og jenter framstilles ulikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.