Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gutter tiltalt for overgrep mot 13-åring

En oslogutt, som var 15 år i det aktuelle tidsrommet, er sammen med en kamerat tiltalt for sexovergrep — to år etter at overgrepene skal ha skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kameraten hadde nylig fylt 16 år da det påståtte sexovergrepet skjedde i en drabantby. Jenta var bare 13 år.

Den yngste av guttene er samtidig tiltalt for vold mot jenta.

Represalie Dette skal ha skjedd på Jernbanetorget i Oslo, og var angivelig en represalie for at hun sammen med foresatte hadde anmeldt ham for overgrep.

Guttene er tiltalt for utuktig handling mot jenta.

Ifølge tiltalen skal de ha forsøkte å rive av henne klærne, befølt henne på brystene, skrittet, på rumpa og forsøkt å kysse henne.

Dette skjedde angivelig om kvelden 30. mai 2010, altså for over to år siden. Den påståtte represaliehandlingen mot jenta, som fortsatt var 13 år, skal ha skjedd i begynnelsen av august samme år. Overgrepssaken, som er første tiltalepunkt, ble anmeldt så å si umiddelbart. Dommeravhør av jenta ble gjennomført høsten 2010.

Verge Statsadvokaten tok ut tiltale i saken først 19. juni i år. Straffesaken mot kameratene kommer opp for Oslo tingrett i neste uke. Dette skjer altså over to år etter at sex- og voldsovergrepene skjedde, ifølge tiltalen.

Den tiltalte, som var 15 år på gjerningstidspunktene, er fortsatt ikke myndig, og møter med verge.

Det er for lengst slått fast at straffesaker mot unge lovbrytere skal ha prioritet hos politi, påtalemyndighet og rettsapparat.

Dette har ikke skjedd i denne saken, alle frister er brutt. Tingretten har imidlertid berammet saken på meget kort tid.

Uholdbart Jentas bistandsadvokat, Vidar Lind Iversen, karakteriserer overfor Dagbladet oslopolitiets tidsbruk som helt uholdbar.

- Det er klart uheldig både for den fornærmede jenta og de tiltalte at etterforskingen har tatt to år. Jeg mener oslopolitiet ikke bare kan skylde på manglende ressurser, men også at de må se på hvordan etaten prioriterer, sier Lind Iversen.

Etter alt å dømme har oslopolitiet brutt Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen om rettergang innen rimelig tid.

Det betyr at de tiltalte, om de blir dømt, kan få strafferabatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media