Guvernør skal løse fredsfloke

LONDON (Dagbladet): Chris Patten ble berømt da han som guvernør for Hongkong overlot finansbyen til Kina. Nå er eks-Tory-lederen klar for en ny stor oppgave: Han skal lede gruppen som skal reformere den omstridte nordirske politistyrken RUC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går hevdet flere britiske nyhetskanaler at Chris Patten har takket ja til statsminister Tony Blairs forespørsel om å innta denne ekstremt vanskelige og omstridte jobben i Nord-Irland.

Katolikkene har alltid hevdet at Royal Ulster Constabulary (RUC) er en inhabil politistyrke, og har liten tillit til politiet. Svært mange har hevdet at RUC har inntatt en partisk rolle i løpet av den 30 år lange striden.

Det var Sinn Fein som tok til orde for at en uavhengig gruppe skulle utrede nødvendige reformer for RUC. Dette ble tatt opp med statsminister Tony Blair på mandag, og han svarte raskt på Sinn Fein-leder Gerry Adams' krav.

Patten utkrystalliserte seg raskt som den som kunne greie den vanskelige oppgaven. Han er katolikk og et framtredende Tory-medlem med lang politisk erfaring.

Hvis han klarer oppgaven, blir arbeidet med å rydde opp i det overveldende unionistiske RUC et viktig ledd i fredsprosessen.

Likevel er alle parter i Nord-Irland skeptiske til Chris Patten. Unionistene ser på ham som katolikk, og det brukes mot ham at han støttet Londonderrys ønske om selvstyre tilbake på 70-tallet.

Republikanerne er skeptiske til Patten fordi han er en sentral Tory-mann, og at han derfor støtter dette partiets positive holdning til RUC.

Det er imidlertid en trøst for Patten og Blair at politiske ledere i går valgte å støtte valget av Patten. Sinn Fein legger imidlertid til at de helst hadde sett en utredning ledet av en internasjonal størrelse.