Guvernøren kan redde Kari

Kari Rein (42) søker guvernøren i Oregon om benådning. Og han lover å se nøye på den norske tobarnsmorens utkastelsessak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no skrev i forrige uke om norske Kari Rein (42) som ble pågrepet og fengslet med begjæring om utkastelse fra USA fordi hun har mild narkodom på rullebladet sitt. For over 10 år siden ble hun og hennes amerikanske ektemann dømt for oppbevaring av seks marijuanaplanter hjemme hos seg. Kari Rein har bodd i delstaten Oregon de siste 15 årene sammen med sin mann og sine to barn på sju og 14 år.

Lovbruddet hun er dømt for er ifølge innvandringsmyndighetene så grovt at det kvalifiserer til utvisning etter lovene som er blitt innskjerpet siden terrorangrepet 11. september 2001, opplyser ekteparets advokat. Kari Rein ble pågrepet på flyplassen i Seattle 30. desember i fjor da hun kom hjem til USA fra juleferie i Norge. Hun ble fengslet, men løslatt mot kausjon på 15 000 dollar onsdag i forrige uke.

Sletter rullebladet

Kari Rein skal etter planen møte i retten i Portland 12. februar hvor en dommer avgjør hva som skjer videre. Om dommeren kommer til at Rein må utvises, kan hun påkjære kjennelsen. Men hun kan også be om at lovbruddet slettes fra rullebladet hennes ved at guvernøren benåder henne. Gjør han det, har ikke innvandringsmyndighetene i USA noen sak mot henne.

Dagbladet.no får bekreftet ved guvernør Ted Kulongoskis juridiske kontor at Kari Rein allerede har bedt om å få tilsendt søknadskjema for benådning.

Siden demokraten Ted Kulongoski ble innsatt i januar 2003, har han mottatt rundt seks søknader om benådning i måneden. Bare tre personer har fått gjennomslag hos guvernøren. En av dem var en person som også var stilt overfor trusselen om utvisning på grunn av en mindre alvorlig forbrytelse mange år tilbake.

Oppmuntrende

- Jeg har benådet en annen person i en lignende situasjon. Men jeg annonserer ikke dermed hva jeg mener om Kari Reins sak når jeg sier det. Jeg mener at min rett til å benåde og løslate folk før tiden skal brukes svært, svært sjelden, sier guvernør Ted Kulongoski til avisa Medford Mail-Tribune.

Han lover at han vil se svært nøye på Kari Reins benådningssøknad om hun velger å sende inn én.

- Det han sa var absolutt en gledelig melding. Vi er blitt oppmuntret av guvernørens uttalelser i lokalavisa her, men vi er fullt klar over at det ikke er noen forsikring om at alt går greit. Vi kommer nå til å søke om benådning, sier Kari Rein til Dagbladet.no.

Hun jobber nå med å få tak i en advokat som er ekspert på å utforme benådningssøknader.

Reaksjoner

Alle benådningssøknader avgjøres av guvernøren personlig. I noen tilfeller innkaller han den som søker om benådning til et personlig møte før han fatter en avgjørelse. Siden Kari Reins sak ble kjent, har flere ringt både guvernøren og senatorens kontor i Oregon. De har uttrykt sin misnøye med innvandringsmyndighetenes vedtak om utvisning og de har oppfordret guvernøren til å benåde Rein. I tillegg har delstatsaviser skrevet lederartikler om saken og lesere sender inn leserbrev.

Når en benådningssøknad er innlevert, kan ikke guvernøren starte behandlingen av den før det har gått 30 dager. Dagbladet.no får opplyst ved guvernørens kontor at de i snitt bruker rundt seks måneder på å behandle slik søknader.