- Guys, I am soooooooooo desperate

Les hvordan FIFAs visepresident Jack Warner tigget til seg billetter, solgte dem på svartebørs og tjente millioner.

SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ DESPERAT: Jack Warner har lovet Sepp Blatter livslang støtte. Det har lønnet seg når det har rast rundt visepresidenten. Foto: AP/Scanpix
SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ DESPERAT: Jack Warner har lovet Sepp Blatter livslang støtte. Det har lønnet seg når det har rast rundt visepresidenten. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ZÜRICH (Dagbladet): I 2010 tilbød visepresident Jack Warner i FIFA norske svartebørshaier flere hundre billetter til VM i fotball. I 2006 ble han avslørt for nøyaktig det samme.

I dag kan Dagbladet presentere de private e-postene som viser Warners jakt etter svartebørsbilletter. E-postene er aldri før blitt publisert.

«Guys, I am soooooooooo desperate now that, at this point in time, whatever category I get for my friends and family, I will take» skrev Jack Warner 9. juli 2006, da fotball-VM ble arrangert I Tyskland.

Mottaker var Jaime Byrom, som sammen med broren Enrique eier familieselskapet Byrom PLC. I dag eier disse (sammen med Sepp Blatters nevø, Phillippe) den offisielle FIFA-samarbeidspartneren Match.

Suksess Jaime Byrom reagerte på omfanget av Jack Warners billettønsker, ifølge e-poster som Dagbladet har tilgang til. 8. mai 2006 ba Byrom Warner trekke tilbake en bestilling på 150 billetter.

- Guys, I am soooooooooo desperate

«Som du vet er den nye kvoten 390 (billetter, red.anm.), og jeg føler meg opprørt over hele affæren. Det er grunnen til at jeg nå tar meg den frihet å skrive til deg med det oppriktige håp at du kan revurdere det», skriver Byrom.

Warner svarte ikke før 22. mai. Han beklaget forsinkelsen, men skriver: «Jeg er blitt så oppslukt av alle billettproblemene de siste dagene at denne gikk meg hus forbi.»

«Jeg har ingen personlig interesse å skaffe VM-billetter,» skrev Warner videre.

Mer og mer Og i kopifeltet førte han opp både Byroms bror, Enrique og FIFA-toppene Chuck Blazer, Urs Linsi og Jerome Champagne.

Likevel sluttet ikke Warner å bestille billetter, både på egne vegne og gjennom sin sekretær, rett til brødrene Byroms personlige e-postadresser, ifølge Dagbladets dokumentasjon.

- Guys, I am soooooooooo desperate

Store porsjoner bestilte han også gjennom fotballforbundet i Trinidad og Tobago (TTFF). Warner er også statsråd i hjemlandet og er statsministerens stedfortreder.

1195 billetter 23. juni 2006 skrev Warner i en e-post til Jaime Byrom at han ønsket billetter på vegne av TTF.
Henvendelsen gjaldt totalt 1195 billetter, hvorav 100 billetter til finalen.

Dagen etter svarte Byrom. Han ville ikke gi billetter, ifølge e-postene. Da sendte Warner en e-post til Jaimes? bror Enrique, med samme henvendelse.

«Enrique, jeg trenger desperat din hjelp. Jeg har spurt Jaime om en enda større bestilling, og han kan forståelig nok ikke hjelpe meg. Jeg forstår ham. Kan du? I hvilken som helst kategori? Jeg ringer deg........»

Desperat Enrique Byrom lovte å gjøre det han kunne, hvorpå henvendelsen var innom flere i billettsystemet i FIFA. Men Warner skrev en ny e-post:

«Enrique, den første semifinalen er få timer unna og den andre er i morgen» skrev han 3. juli.

- Guys, I am soooooooooo desperate

«Jeg er ikke blitt noe klokere i noen av tilfellene i forhold til billettene til disse. (...) Jeg forstår den belastningen det er for dere å hjelpe meg, må jeg be dere om forståelse for den posisjonen jeg er i.»

Det var denne prosessen som ledet fram til Warners desperate e-post 8. juli.

Visepresidenten fikk til slutt billettene han ville ha.

Billettene ble levert ut til Warners sønn Daryan. Det framgår av en rapport fra revisjonsselskapet Ernst & Young. Rapporten viser også at billettene ble betalt av Warner selv.

Avslørt Ernst & Young og den britiske journalisten Andrew Jennings begynte å undersøke saken. Ernst & Young har seinere påvist at deler av Warners enorme billettbestillinger havnet på svartebørsmarkedet.

- Guys, I am soooooooooo desperate

Dagbladet er kjent med at flere hundre billetter ble solgt til norske svartebørshaier.

Normalt fikk FIFA-topper bare ti billetter til venner og familie, men ifølge Ernst & Young omsatte Warner billetter verdt hele en million dollar — ca. seks mill. kroner.

Jack og Daryan Warner ble i 2007 bøtelagt med en million dollar for salg av svartebørsbilletter til VM i Tyskland i 2006. Bare en firedel av boten er blitt betalt.

Priset seg ut I 2010 skjedde det igjen, som Dagbladet tidligere har avslørt. Warner tilbød flere hundre billetter til det norske selskapet Euroteam.

Billettene ble aldri betalt, da Warner ifølge Euroteam priset seg ut. Da betalinga aldri kom, reagerte Byroms Match nok en gang og varslet flere FIFA-topper, ifølge Dagbladets dokumentasjon.

VAR SVÆRT SKEPTISK: Jaime Byrom og broren Enrique. Foto: Getty/All Over
VAR SVÆRT SKEPTISK: Jaime Byrom og broren Enrique. Foto: Getty/All Over Vis mer

Men noen konsekvens ser det ikke ut til å få for Warner, som ifølge britiske medier har vært en garantist for at FIFA-president Sepp Blatter får støtte fra de karibiske fotballforbundene.

Jaime og Enrique Byrom sier begge at de forholder seg til at FIFAs disiplinærkomité har tatt hånd om Warner-handlene, og at de derfor ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Jack Warner har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Dagbladet.