Putins «viktige tale»:

- Gylden mulighet til å stoppe

Fredag holder Vladimir Putin en tale som beskrives som svært interessant. - Om vi er heldige kan vi få en våpenhvile og pause, sier russlandforsker Iver Neumann.

SKAL TALE: Fredag holder Russlands president Vladimir Putin en tale det er knyttet stor spenning til. Foto: Mikhail Metzel/Sputnik/AFP/NTB
SKAL TALE: Fredag holder Russlands president Vladimir Putin en tale det er knyttet stor spenning til. Foto: Mikhail Metzel/Sputnik/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Russlands president Vladimir Putin skal fredag holde en svært viktig og meget interessant tale, melder russiske medier, uten å oppgi noe om innholdet.

Talen vil han gi på St. Petersburg internasjonale økonomiske forum (SPIEF), klokka 14 norsk tid.

Iver B. Neumann, Russlandforsker og direktør ved forskningsinstituttet Fridtjof Nansens Institutt (FNI), mener det er åpenbart at krigen i Ukraina vil bli tema her.

- Det hadde vært ekstremt pussig å holde et slikt møte, og at krigen ikke er et tema. Det i seg selv er nesten umulig, sier Neumann til Dagbladet.

Han viser til at da Russland invaderte Ukraina den 24. februar, hadde Putin to mål. Det ene var «å hindre folkemord i Donbas», det andre var å «denazifisere Ukraina og få til et regimeskifte i landet».

- Gylden anledning

- Det er to veldig forskjellige mål, der det ene gjelder spesifikt for Donbas, og det andre gjelder for hele landet, påpeker Neumann.

- Om han holder fast i det første målet, så har de hvert øyeblikk hele Donbas militært, og dermed en gylden anledning til å stoppe. Putin kan bruke talen til å si at de har nådd sitt fremste krigsmål - og stoppe, fortsetter han.

- Er det sannsynlig, tror du?

- Jeg tror ikke at det vil skje. Det er ikke veldig sannsynlig, men det kan skje, svarer Neumann og fortsetter:

- Vi kan bare håpe på at det skjer. Det hadde vært godt for alle parter om Putin sier at krigsmålet er nådd, og trapper ned.

STOR UTFORDRING: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gjester Dagbladet TVs studio for å svare på spørsmål knyttet til krigen i Ukraina. Video: Dagbladet TV / Reuters. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

- Ikke over

Når det gjelder Putins andre mål - å få til et regimeskifte i Ukraina, er han fortsatt langt unna å nå det, påpeker Neumann.

- Om vi er heldige kan vi få en våpenhvile og pause, men konflikten som sådan, er ikke over. Russland er fortsatt misfornøyd med Ukraina, og Ukraina vil fortsatt ha tilbake Donbas, sier han.

Talen skal holdes på St. Petersburgs internasjonale økonomiske forum (SPIEF), melder Sky News, som oppgir russiske medier som kilde for opplysningene.

Vanligvis deltar en rekke utenlandske politikere og næringslivsledere på konferansen i Russlands nest største by, men i år vil det være langt færre gjester fra andre land som følge av Russlands krig mot Ukraina, skriver NTB.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov hevder overfor russiske medier at vestlige tjenestemenn har lagt press på enkelte deltakere i et forsøk på å få dem til ikke å delta.

SHOW: President Vladimir Putin holdt fredag ettermiddag en tale i Luzhniki stadion i Moskva, hvor han blant annet hyllet Russlands «militære spesialoperasjon» i Ukraina. Vis mer

Snakk om økonomi

Ifølge hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, står det oppført 265 utenlandske selskaper på lista over påmeldte til konferansen.

- Blir Putins tale her viktig, tror du?

- Det er jo mulig den blir hausset noe opp. Dette er jo den russiske Davos-kopien. Normalt har den vestlig tilstedeværelse, men nå, når den ikke har det, blir det mest russiske selskaper som deltar, svarer Røseth.

- Det kan være at Putin vil snakke om økonomi - både den russiske og verdensøkonomien, samt klandre det vestlige sanksjonsregimet - og det er jo ikke noe nytt i det. Kanskje vil han også i klartekst si at Russland snur økonomien bort fra den vestlige verden, fortsetter Røseth.

- Hva med krigen – tror du den blir tema?

- De har framdrift i krigen, så det er godt mulig at Putin kommer til å gjenta i klartekst hvilke territorielle ambisjoner han har; om det går ut over Donbass-området og landforbindelsene til Krim.

EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret
EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret Vis mer

- Ingen tegn til stopp

Røseth tror arenaen kan være et sted for Putin å påberope seg en delseier i krigen, men tror ikke at han vil stoppe og legge ned våpnene nå.

- Det er det ingen tegn til. På bakken ser vi at de øker innsatsen rundt Sievjerodonetsk og Bakhmut. Jeg tror de ønsker å ta hele Luhansk, samt resten av Donetsk. Alt annet ville overrasket meg, sier Røseth.

- Er denne talen svært viktig?

- Det vil vi ikke vite før etterpå. Vi vet ikke hva han vil si, men det er sagt av Kreml-rådgivere at han vil snakke om den internasjonale økonomiske situasjonen og Russlands oppgaver i nær framtid, og da er det sanksjonen og krigen i Ukraina det åpnes for å snakke om, svarer Røseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer